Света Великомученица Екатерина

"Вјерује се да данас требате урадити једну ствар ако желите да сретнете праву љубав"

  • 07.12.2023. 07:32

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан посвећен Светој великомученици Екатерини.

Света Великомученица Екатерина Александријска живјела је од 287. до 305. године и ранохришћанска је мученица и светитељка. Рођена је у Александрији. Према предању, у једној својој визији Исус Христос јој је даровао прстен, што је она протумачила као знак да свој живот треба да посвети Богу.

Како се слава разликује од мјеста до мјеста?

Како се слава разликује од мјеста до мјеста?

Била је врло образована, и веома је добро познавала грчку филозофију, медицину, реторику и логику. Према предању, цар Максенције је једном приликом позвао 50 мудраца и организовао расправу у којој би се расправљало о вјери.

У тој расправи Екатерина је однијела побједу, а цар Максенције је као казну наредио да се свих 50 мудраца спале. Пред смрт, на Екатеринину молбу, ови мудраци су примили хришћанство и исповиједили се.

Да ли се слава слави прве године по смрти домаћина и да ли се зову гости

Да ли се слава слави прве године по смрти домаћина и да ли се зову гости

Екатерина је била ухваћена, мучена и погубљена у својој 18. години 24. новембра 305. године. По предању, при њеном погубљењу, из њеног тијела потекло је тада млијеко умјесто крви. Њене мошти чувају се на Синају.

Манастиру Свете Катерине српски краљеви из лозе Немањића – Драгутин и Милутин даривали су бројне поклоне који се чувају у манастирској библиотеци, пише Еспресо.

Свештеник објашњава за АТВ: Како се исправно слави крсна слава

Свештеник објашњава за АТВ: Како се исправно слави крсна слава

Срби вјерују да се овој светитељки моли онај ко жели да упозна љубав свог живота. Потребно је молити се сваке вечери током 40 дана и жеља ће бити услишена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.