Tokom dana i noći ispaljeno 25 raketa

  • 18.08.2020. 18:51

Čitavo ljeto praćeno je jakim kišama i čestim pljuskovima. Sa time se susrećemo i proteklih dana. Ipak, vremenske neprilike nisu praćene gradom, za šta je dobrim dijelom zaslužna ekipa iz Protivgradne preventive Republike Srpske. Da led ne ošteti poljoprivredne usjeve tokom proteklog dana i noći je na oblake u okolini Banjaluke, Gradiške i Srpca ispaljeno ukupno 25 raketa. 

"Mi sada u sistemu sada imamo preko 30 lokalnih samouprava iz Republike Srpske, te Brčko distrikt i Gradačac iz FBiH i to je površina od oko milion hektara koji se trenutno nalaze u našem branjenom području i taj broj nije konačan, on se stalno proširuje, jer kroz proces modernizacije uvodimo nove lokalne uprave u sistem", kaže Tihomir Dejanović, direktor preduzeća Protivgradna preventiva Republike Srpske.

Za razliku od Hrvatske koja bilježi velike štete od grada, Republika Srpska ove godine nije imala tih problema. To tvrdi i poljoprivrednik Dragiša Cvjetković iz sela Rogolji kod Gradiške. Na njegovom kukuruzu i pšenici nema tragova vremenskih neprilika, a smjenjivanje sunca i kiše čak je pogodovalo ratarstvu. 

"Nije bilo štete od grada  na usjevima ili zbog obilnijih padavina. Moram reći da smo zadovoljni prinosom pšenice, a očekujemo i dobar rod kukuruza, jer kiša je došla u pravom momentu", kaže Dragiša Cvjetković, poljoprivrednik. 

Danas je na području čitave BiH bio upaljen žuti meteoalarm zbog grmljavine, ali vremenske neprilike se polako smiruju, tvrde meteorolozi. 

"Grad lokalno može da se očekuje uglavnom u planinskim krajevima na jugu Krajine i djelimično na istoku ako ga bude bilo. Što se toga tiče mislimo da neće biti neke štete, jer danas nije bilo toliko sparno i vruće, uglavnom većih zrna grada bude kada je velika razlika u temperaturi i kada su izraženije grmljavinske oluje", kaže Božidar Perovanović iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. 

Najviše kiše proteklog dana palo je na jugu Krajine, i to između 20 i 25 litara. Sunčano i toplo vrijeme se, prema procjenama meteorologa, očekuje od četvrtka.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.