Treba razdvojiti dvije stvari - branje gljiva za lične potrebe i u komercijalne svrhe

  • 18.05.2021. 20:45

Prikupljanje šumskih plodova podiglo je veliku buku u javnosti i to zbog pravilnika koji reguliše ovu oblast. Negovim izmjenama bilo je dozvoljeno iznijeti jedan kilogram gljiva dnevno, međutim zbog velike buke u javnosti sada je dozvoljeno dva kilograma.

Cilj nam je bio da uvedemo zaštitu, red, kontrolu u prikupljanje šumskih plodova, jer to je važan resurs, kažu u Ministarstvu. Treba razdvojiti dvije stvari - branje za lične potrebe i u komercijalne svrhe.

- Zadnjim izmjenama pravilnika odborili odobrili sakupljanje do dva kilograma za vlastite potrebe. sada imamo dio za komercijalno sakupljanje u cilju profita, obrta itd. prihdoa određenih. tu je propisano da komercijalni sakupljači, odnosno firme registrovane trebaju imati potpisan ugovor o korišćenju sa javnim preduzećem Šumarstva – kazao je Goran Zubić pomoćnik ministra za šumarstvo.

Šume Srpske ove godine izdale su 31 dozvolu za korišćenje šumskih proizvoda. 27 firmama iz RS i četiri dozvole firmama iz Federacije. Mnogo više nego 2020.godine . Tada su izdate tek dvije.

-Kontrola je zamišljena tako da komercijalne firme koje imaju ugovor odnosno odobrenje o sakuplajnju tih plodova svojim beračima izdaju identifiakcione kartice da ih mogu čuvari identifikovati – rekao je Zubić.

U Srbiji je utvrđen cjenovnik i svaki kilogram šumskih plodova se plaća. U Federaciji BiH ova oblast nije regulisana, tako da ne postoji mogućnost sakupljanja šumskih plodova ni za vlastite potrebe na legalan način. U Hrvatskoj se pišu dozvole fizičkim licima koja idu u šumu da sakupljaju plodove za svoje potrebe.

Тагови: