Stručnjaci na jednom mjestu

Trebinje: Konferencija o klimatskim promjenama

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2022. 19:45

Vreli dani, tropske noći, ogromne suše pa velike padavine a onda i požari, sve nam se to dešava zadnjih godina. Razlog je jedan, klimatske promjene. Zbog njih nas očekuje i topla jesen, ali i blaga zima.

“Ono što nije dobro i dalje se očekuje povećanje temperature u cijelom regionu, problemi sa sušom, problemi sa poplavama i šumskim požarima. Nauka pokušava da nađe odgovor kako da se pravovremeno prilgodimo na takva stanja i kako da reagujemo da imamo što manje štete i posljedica”, rekao je Goran Trbić, profesor klimatologije.

Okidač svega je čovjek i sagorijevanje fosilnih goriva, nafte i uglja, mora se smanjiti potrošnja energije, kažu stručnjaci. Resorno ministarstvo i nadležne institucije rade sve da bi spriječili još veće katastrofe. Do sada su uloženi milioni a najviše u projekte energetske efikasnosti.

“Radimo, ja sam danas pozvala i čelnike opština i gradova i na prvom sastanku gradonačelnika i načelnika ću reći da pored svih zaposlenih angažuju i jedan tim koji će se baviti apliciranjem pred međunarodnim fondovima”, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.  

“Ukupna ulaganja u oblast energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u proteklom periodu u Republici Srpskoj su negdje oko 38 miliona maraca”, rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine.

Prostor zapadnog Balkana trpi velike posljedice onoga što su izazvale visoko-tehnološki razvijene zemlje. Hercegovina je sve ove probleme itekako osjetila, traži se rješenje zajedno sa komšijama.

“Sistemi za rano otkrivanje požara, to je nešto čemu mi težimo dugi niz godina i imamo projekte koji su aktuelni. U pitanju je prekogranični projekat”, objašnjava Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

“Nalazimo se na tromeđi tri države tako da sa Hrvatskom i Crnom Gorom uspostavimo što bolje odnose radi bržeg i efikasnijeg djelovanja jedinica na terenu, granice ne smiju biti prepreka kada su u pitanju elementarne nepogode”, smatra Stevan Bekan, direktor JU Ekologija i bezbjednost Trebinje.

Odgovori i rješenja za ovaj gorući problem traže se ovih dana u Trebinju na trećoj Konferenciji koja se odnosi na klimatske promjene. Manifestacija je okupila eminentne stručnjake iz Srpske ali i cijelog regiona.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.