Obilježeno

Trideset godina od formiranja Trećeg odreda specijalne brigade policije

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2022. 18:42

Mladi momci Hercegovci, mahom sportisti prije pune tri decenije su se okupili i krenuli da brane teritoriju Republike Srpske. To je bio Treći odred specijalne policije. Danas su se sastali, sumirali uspomene i prisjetili se svakog detalja. S tugom se priča o stradalim saborcima, a s ponosom o formiranju jedinice.

"Najveći problem je bio odraditi dobar trijaž jer je u Hercegovini bilo mnogo kvalitetnih mladih ljudi koji su se već dokazali u ratu i ratnim dejstvima, koji su pokazali da su spremni, obučeni i da su motivisani da brane srpska ognjišta", rekao je Dragan Radanović, zamjenik komandanta Trećeg odreda specijalne policije.

Od osnivanja 1. decembra 1992. godine kroz Treći odred specijalne brigade policije prošlo je oko 100 boraca. Ratovali su od Trebinja do Prijedora.

Dvanaest hrabrih momaka ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske.

"Osjećanja su podijeljena, prisjetimo se naših poginulih kojima odamo poštu, a ujedno da se vidimo i mi koji smo preživjeli i skupimo se iz svih krajeva Republike Srpske", kaže Dejan Bodiroga, predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne policije.

Sloga, jedinstvo i drugarstvo krasili su ovu jedinicu. Zadali su i veliki zadatak budućim naraštajima. Nasljednici tadašnje Specijalne policije su pripadnici današnje Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske. Veliki je doprinos ovih jedinica bio u proteklom ratu, kažu iz BORS-a.

"Da bismo sačuvali Republiku Srpsku mi moramo da gradimo slogu i jedinstvo, to je jedina formula koja je bila i formula uspjeha za stvaranje Republike Srpske, a sigurno je to formula i za njen opstanak", poručio je Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

Parastos je danas služen u crkvi Svetog Cara Lazara u Trebinju.

Brojne delegacije iz cijele Srpske vijence su položile na spomenik poginulim policajcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Тагови: