Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Trivić: U novu školsku godinu sa novim mogućnostima i modelima nastave

  • 01.07.2020. 19:28

U školskim klupama, uz inovirane planove i programe, te novim mogućnostima i modelima nastave u stimulativnom okruženju, tako bi đaci trebalo da krenu u novu školsku godinu. Mnogo novina očekuje osnovce od septembra.

Od ove godine bi mogli u školu s lakšim torbama na ramenima. S obzirom na novo vrijeme u kojem djeca odrastaju, interaktivnost u samoj nastavi podrazumijeva i uvođenje digitalnih udžbenika u učionice, poručuje ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Mi smo donošenjem novog zakona omogućili izradu standarda udžbenika, pravilnika o standardima udžbenika.  Već uveliko pripremamo i određeni broj digitalnih udžbenika, koji će imati samo primjenu u učionici. To znači da za određene predmete učenici neće morati kada idu u školu nositi udžbenike, već će imati primjenu i kod kuće", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Petnaestominutne vježbe svakog dana prije nastave čekaju učenike prva tri razreda. To, naravno, ne znači da neće biti časova fizičkog vaspitanja.

"Zatim smo napravili i programe za neke fakultativne predmete, koje će učenici pohađati u skladu sa svojim sklonostima, te programe za dodatnu nastavu za one koji su talentovani i mogu postići više nego što dobiju u redovnoj nastavi. Takođe smo zadovoljni što će već od naredne školske godine svih 187 škola u Republici Srpskoj imati elektronske dnevnike, jer se pokazalo da su škole koje su imale ove dnevnike u vanrednim okolnostima u prethodnm periodu mnogo efikasnije uradili", istakao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Promjene čekaju i nastavnike. Oni će biti obučeni da, primjenjujući interaktivne metode pristupa nastavi, učenicima omoguće istraživanja uz korištenje novih tehnologija na samom času kako bi sticali dodatna znanja o određenoj temi. Škole će raspust iskoristiti da pripreme što veći broj učionica za moderan način nastave.

"Koje će spremno dočekati učenike da na jedan stimulativan, interaktivan i sasvim moderan način uče nastavu, provode vrijeme u prostoru koji im izaziva jednu vrstu oduševljenja, emotivnog rasterećenja", naglasila je Danijela Mrda, predsjednik Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije.

Od sljedeće školske godine na snazi će biti i standardi rada stručnih saradnika, prema kojima će oni tačno znati koji su njihovi poslovi i zadaci, kako bi okruženje i rad u školama bili što bolji i efikasniji.  
 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм