"Šta bi vi učinili na mom mjestu?"

Tužna ispovijest čovjeka koji je osuđen zbog ilegalne sječe tri metra drva

  • 04.12.2019.09:36

Fikret Dedić je završio u bihaćkom zatvoru Luke zbog nelegalne sječe tri metra drva, a u razgovoru za RTV USK ispričao je zašto je uradio ono za što će provesti pola godine iza rešetaka.

On je objasnio šta ga je natjeralo da krene u sječu drva.

"Tvoja djeca trebaju u školu krenuti, nemaš da kupiš jednu olovku, da kupiš svesku, nema torbe ispod 20 KM, gdje je obuća i odjeća, gdje su knjige koje su stotinjak maraka. Svaki dan im treba marka za sendvič. Šta bi vi učinili na mom mjestu? Ne radim nigdje", ispričao je Dedić.

Nakon što je uhapšen zbog tri metra drva osuđen je, ali uz izbor da li da kaznu odleži u zatvoru ili da je odradi kao društveno korisni rad u lokalnom komunalnom preduzeću.

Fikret je odabrao opciju da odradi kaznu, ali je nakon tri dana slomio kuk. Dvije godine se liječio i bio na bolovanju, a onda je došla pošta iz suda i odluka da mora ići u zatvor.

Fikretova kćerka Amila i sin Edis kažu da ima otac jako nedostaje.

Fikret je poručio da se kaje, ali i da se osjeća izdanim od strane onih za koje se borio. Kaže da je mnogo onih koji su krajiške šume siromašili decenijama ne za 20 KM, već za milione KM, ali oni nisu u zatvoru već uživaju u bogatstvu.

Dedić je došao u centar pažnje kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja je izazvala duboke emocije, saosjećanje i suze kod ljudi iz Krajine, ali i drugih dijelova BiH. Dedić je zagrlio svoju djecu, ona su otišla u školu, a njega je brat odvezao u KPZ Bihać.