Rođeni u Slavonskom Brodu

Tužna priča o braći: Goran i Zoran rođeni su i poginuli istog dana, braneći Republiku Srpsku

  • Извор: Телеграф
  • 02.11.2022. 15:22

Pogibiji dva brata, Gorana i Zorana Orelja iz Inđije, koji su imali samo 20 godina kada su izgubili živote, i dalje budi sjećanja na nemile događaje iz 1994. godine i podsjeća na surovost rata, piše Mitrovica.info.

Blizanci Goran i Zoran rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi, tačnije završili su treću godinu. Slavonski Brod je većinski bio nastanjen Hrvatima, pa su Goran i Zoran, morali da pobjegnu u Inđiju, gdje su završili četvrtu godinu.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gdje su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima. Nakon uspješno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Pred sam kraj njihovog školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa Armije BiH na Bihaćkom ratištu i čitav školski centar tamo je upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje muslimanske vojske. U ratnu zonu otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje mlade živote za Republiku Srpsku. Rođeni su zajedno, odrastali zajedno i poginuli zajedno!

Jedan pored drugog. Bilo im je samo dvadeset godina.

(Mitrovica.info)

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.