Новооснована пољопривредна задруга

У Челинцу представљен пројекат производње корнишона путем задруге “Агро Вип” Бранешци

  • 06.03.2024. 18:32

Новооснована пољопривредна задруга “Агро Вип” Бранешци представила је у Челинцу пројекат садње краставаца корнишона. Пројекат је представљен произвођачима околних локалних заједница а након што је њемачка фирма “Карл Кине” доскорашњи организатор ове производње и откупа напустила БиХ.

Програм садње краставаца корнишона представила је пољопривредна задруга “Агро Вип” Бранешци у Челинцу. Осим заинтересованих пољопривредника са подручја општине Челинац представљању пројекта присуствовали су и заинтересовани произвођачи са подручја околних локалних заједница попут Бањалуке и Прњавора.

Менаџер пољопривредног кластера “Крајина”, Милош Галић, каже да овај кластер територијално обухвата подручје које ће покривати пољопривредна задруга “Агро Вип” Бранешци.

Директор новоосноване задруге, Миланко Бјелобрк, истиче да су њени оснивачи агрономи који су до недавно радили у њемачкој фирми “Карл Кине”, која је напустила тржиште БиХ. Додаје да су у разговору са домаћим произвођачима, који су имали жељу да наставе посао и сарадњу коју су имали са њемачком фирмом, донијели одлуку о оснивању задруге.

„С обзиром на позитивна дугогодишња искуства, задруга се опредијелила да примарна производња буде производња краставаца корнишона у кооперантском односу. Овај вид производње на овим просторима проводи се већ дужи низ година, а постизани су задовољавајући приноси и финансијски ефекти“, наводи Бјелобрк и додаје да комплетан процес константно прате и воде стручна лица-агрономи, што је како каже још једна велика предност.

Додаје и да кооперантима нуде исте услове као и претходна фирма и да је откуп загарантован.

Иако је “Карл Кине” дугогодишњи сарадник и партнер пољопривредника отишао из БиХ, по свему судећи производња краставаца корнишона ће на радост домаћих произвођача бити настављена што доказује и велика заинтересованост за овај пројекат.

(К3)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.