Nevrijeme

У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

  • Извор: n1info.com
  • 23.09.2023. 08:27

У наш регион стигло је најављено невријеме.

Ђеновски циклон ће дјеловати на вријеме у нашим крајевима цијели викенд и први дио идуће седмице.

На предњој страни долине ниског притиска јача јужно струјање и топли нестабилан афрички зрак пун сахарског пијеска у југозападној висинској струји долази над Балканску полуострва.

Због велике концентрације пустињског пијеска очекује се и жута киша, јавља "Н1".

Киша која оставља најчешће смеђе или жућкасте трагове на површини или изложеним објектима назива се блатна киша, а позната је и као жута киша, крвава киша и обојена киша.


Стиже јесен

Стиже јесен

Блатна киша повремено се може примијетити и на подручју Хрватске, чешће на Јадрану и у подручјима уз Јадран него у континенталном дијелу земље, објашњава ДХМЗ на својим страницама.

Блатна киша настаје само у одређеним синоптичким ситуацијама, додају.

На нашим подручјима настаје када је над нашим предјелима или мало јужније у приземном слоју атмосферски систем који садржи доста влаге, циклонално поље или и изражени фронтални систем, а у вишим слојевима атмосфере (од 5.000 м и више) је изражено југозападно или јужно струјање.

У таквим ситуацијама честице пијеска из сјеверне Африке, односно подручја Сахаре доспијевају у више слојеве атмосфере те улазе у облачне системе, па киша која пада из њих у себи садржи сахарски пијесак те је стога обојена. 

У Европи блатне кише најчешће су на подручју Пиринејског полуострва, Апенинског полуострва те на подручју Грчке гдје се она чешће појављује управо због близине сјеверне Африке и могућности обогаћивања ваздуха влагом приликом преласка Средоземног мора. 


Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Ипак, над нашим подручјима такве синоптичке ситуације нису пречесте, а и блатна киша није опасна временска појава те се у правилу не издају посебна метеоролошка упозорења, а често њену појаву не садржи ни општа временска прогноза.

Најчешће се спомиње као метеоролошка занимљивост.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.