Епидемија у Хрватској

У Српској нема великог кашља, у Мостару преминула беба

  • Извор: РТРС
  • 27.10.2023. 19:53

У Републици Српској до сада није пријављен ниједан случај великог кашља. Од компликације усљед ове заразе у Мостару је преминула двомјесечна беба. Ова болест попримила је размјере епидемије у Хрватској. Љекари кажу да је редовна вакцинација најбоља заштита.

Пертусис или велики кашаљ је веома заразна болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца. Преноси се капљичним путем, а први симптоми настају седам до десет дана послије инфекције.

Најбоља превентива је редовна вакцинација.

Према подацима Института за јавно здравство Српске за прошлу годину, обухват вакцинацијом са првом дозом вакцине против ове болести је 93 одсто. Међутим, подаци о ревакцинацији нису охрабрујући, бар када је ријеч о граду Бањалука.

- Оно што нас забрињава је такозвана ревакцинација Пентаксин вакцином против ових обољења и што нам је тај постотак веома низак. Негдје око 50 одсто. То је више него мало. Вакцинација је једини начин да ми ту болест држимо на томе да немамо проблема са њом - навела је Дијана Божић - Кошчица, специјалиста педијатарије.

Први случај заразе забиљежен је у Федерацији. Након десет дана лијечења у мостарској болници преминула је двомјесечна беба.

- И поред свих мјера које су колеге с клинике за педијатрију подузеле, дијете је нажалост преминуло. Могу рећи да је дијете имало и неке друге здравствене проблеме, и могу вам рећи да дијете није било вакцинисано - истакао је Ениз Чолаковић, директор Завода за јавно здравство ХНК.

У Хрватској епидемија великог кашља.

Највише обољелих је на подручју Загреба, Сплита и Дубровника.

Љекари за ширење болести одговорним сматрају родитеље.

- Нису свјесни колико је важно цијепити дијете, баш у том тренутку, у тој првој години живота. Вјероватно постоје родитељи који нису свјесни да свако одлагање без некаквог оправданог разлога уствари може довести до проблема - појаснила је Горанка Петровић, епидемиолог Хрватског завода за јавно здравство.

Љекари кажу да болест може да прође без посљедица, али и да су могуће компликације које могу бити кобне. Савјетују редовну вакцинацију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.