Avgust 1995. godine

U Svodni služen pomen stradalim u izbjegličkoj koloni

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2022. 19:17

Za Radmilu Banjac, iz Svodne kod Novog Grada, slike i zvuci bombardovanja izbjegličke kolone u avgustu 1995. godine, ne blijede ni poslije 27 godina. Sve što je vdijela i čula tog dana, kaže, pamtiće dok je živa.

"Aviona dva u stvari koja su prošla gore od pravca, uzvodno uz Sanu, i onda su se odozgo u brišućem letu proletjela prema Novo. Iza njih prasak, jauk, pogođena je kolona..." kaže Radmila Banjac. 

U Svodni je služen pomen, položeno cvijeće i prislužene svijeće kod spomen-krsta podignutog za šest stradalih civila. Porodice stradalih, tek ovog proljeća dobile su nadu da će neko odgovarati za smrt njihovih najmilijih. Viši sud u Beogradu potvrdio je u junu ove godine optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog raketiranje dvije izbjegličke kolone, one na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u Svodni kod Novog Grada.

"Čekali smo sve ove godine da Beograd, da Srbija nekoga optuži za zločine nad Srbima u Oluji. To je zaista prva optužnica koja nije ni spremna za suđenje, ona je potvrđena od strane vanpretresnog vijeća Odijeljena za ratne zločine", kaže Savo Štrbac, dokumentaciono informativni centar Veritas.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos. Okupljeni su prošetali do "mosta spasa" na rijeci Uni. Za sve stradale i na ovom mjestu zapaljene su svijeće, a u Unu je bačen vijenac. Most preko Une, preko kojeg je u avgustu 1995. godine prešlo 100.000 izbjeglih iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like, bio je jedini izlaz i spas. 

Тагови: