Doboj

Učenici na Domaćinstvu uče kućanske poslove i ručne radove

 • Izvor: ATV
 • 18.03.2023.20:06

Od prošle jeseni su kao prva škola u dobojskoj regiji organizovali sekciju Domaćinstvo i pokupili simpatije đaka.

Da savladaju osnovne kućne poslove i ručne radove, pohrlili su i dječaci i djevojčice.

Tridesetak ih se jednom sedmično okuplja uz peglu i pletivo.

"Kad sam saznala da ćemo da učimo da pletemo da šijemo da kuvamo nešto, odmah mi je bilo drago i zato sam nastavila", kaže nam Milica Kapetanović, učenica V2 JU OŠ Dositej Obradović.

"Pa tako da naućim neke kućne poslove  neke stvari da mogu napravit sam hljeb i tako to", govori Matija Tripunović, učenik  JU OŠ Dositej Obradović.

"Željela sam da naučim kako da pletem, šijem, pravim kolače tijesta itd", nadovezuje se Farah Devedžić, učenica V2 JU OŠ Dositej Obradović.

Većini polaznika najbolje idu tijesta. Najteže, kaže učiteljica, barataju iglama, ali sa jednakom voljom pristupaju svim zadacima.

"Radimo sve, od kućnih poslova do ponašanja za stolom do onih pletenja, šivenja, pravljenja kulinarskih specijaliteta", priča Dragana Đukić, učiteljica koja vodi sekciju.

Prije osam godina u istoj školi postojala je sekcija kultura življenja. Sada su htjeli da je ožive.

"Od nove školske godine ćemo vjerovatno to da uvedemo kao fakultativnu nastavu, idemo ka tome, ove godine je sekcija bila probna da vidimo kakav će biti odziv", rekla je Sanja Ilić, diekotrka JU OŠ Dositej Obradović.

A bio je veći od očekivanog, pa su neke đake zbog ograničenog prostora morali da usmjeravaju na druge sekcije.

Pozitivno su reagovali i roditelji, koji rado pomažu pri nabavci materijala i rekvizita. 

Tagovi:
 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.