ATV

Udruženje povrtara: Posijaćemo 30 odsto više površina

 • 05.04.2020. 19:43

Svaki pedalj oranica biće zasijan, poručuju ratari. Sjetva povrća planirana je na ukupnim površinama od 19.028 hektara, a procijenjena vrijednost proizvodnje u povrtarstvu je oko 240 miliona KM.

Sav repromaterijal je obezbjeđen na vrijeme, poručuju poljoprivrednici. Zadovoljni su podrškom Ministarstva. 

"Sjetva je krenula na vrijeme, uslovi su bili dobri. Zemljište je izmrzlo. Podsticaji su isplaćeni na vrijeme. Mi smo prije ove korone uspjeli nabaviti repromaterijal, tako da smo ove vrijeme povrtari dočekali spremni. Na nas nije uticao virus korona jer mi prvi krećemo u proizvodnju. Već smo u januaru, februaru nabavili sredstva i materijal i spremno smo dočekali ovo lijepo vrijeme", rekao je Brane Mastalo, predskednik Republičkog udruženja povrtara. 

Povrtari u Srpskoj ove sezone namjeravaju da zasiju 30 odsto više površine da bi obezbijedili veću količinu hrane na tržištu. U selu Karajzovci rade punom parom. Najviše se sije krompir, luk, kupus i paprika. 

Boro Vranješ iz sela Karajzovci kaže da je spremio sve potrebno za sjetvu u kojoj mu pomaže i unuk. 

"Naše je da radimo i dalje, bez obzira na ovo. Čitav svijet je zahtvatilo, ali moramo živjeti dalje", istakao je Boro Vranješ, Karajzovci.

Za sjetvu je spreman i Slobodan Kočić iz Stričića. 

"Imamo ogromnu farmu krava, svinja, ovaca...ove godine bi trebali više uzorati i posijati...bolje bi bilo da nije ovako, ali kad je već, mora se boriti i raditi", naglasio je Slobodan Kočić,  Stričići.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se u Srpskoj može očekivati veći obim proljetne sjetve i da bi trebalo da bude zasijano 131.000 hektara kukuruza.
 

Tagovi:
 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program