Laparoskopsko uklanjanje

UKC ide u korak s vremenom: Uklanjanje tumora sa debelog crijeva savremenim metodama

  • 18.04.2019. 16:57

Od danas će se u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske obavljati laparoskopsko uklanjanje tumora sa debelog crijeva. Specijalisti opšte i abdominalne hirurgije su stigli iz Sant Petersburga sa edukacije. Klinika ima opremu, a sada i doktore koji će primjenjivati ruske operacione tehnike.

"Laparaskopska hirurgija predstavlja jedan apsolutni trend u domenu hirurgije, dio jednog koncepta  invazivne hirurgije gdje se za razliku od klasične hirurgije, otvorene hirurgije kod koje se pravi velika laparatomija, veliki rez, operacija izvodi kroz male incizije kože od  5-10 mm sa tri do četiri takve incizije gdje mi kroz posebne portove  specijalizovane  instrumene operišemo", kaže Goran Janjić, specijalista opšte i abdomenalne hirurgije

"Naše kolege u Rusiji koji su ovdje već boravilii i u razgovoru sa njima, oni smatraju da imamo dovoljno kapaciteta i kako stručno tako i u opremi da izvodimo ove operacije. Onio su bili, oni su upoznati sa našom opremom, sada su upoznati sa nama i oni smatraju da nema nikakvih prepreka da mi to radimo", kaže Zoran Aničić, specijalista opšte i abdomenalne hirurgije.

Univerzitetsko klinički centar ispisuje istorijske stranice razvoja. UKC staje u red najvećih kliničkih centara u regionu. Stvoreni su najbolji uslovi za rad ljekara i smještaj pacijenata.

"Mi dajemo podršku našim ljekarima za odlazak na edukaciju u najveće centre u regionu, svijetu ili evropi, tako ćemo i dalje nastaviti." "Cilj nam je da stanovništvo Rs ne ide nigdje van prostora  RS van Kliničkog centra, time smanjujemo troškove, Fonda zdravstvenog osiguranja, a i troškove samih pacijenata, ne moraju da odlaze, putuju u skupe centre, troše na smještaj u hotelima", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a,

Juče je u univerzitetsko kliničkom centru odrađena složena laparaskopija debelog crijeva. Iz UKC-a kažu da se pacijent dobro osjeća, jede i hoda, a uskoro bi trebao biti pušten kući.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина