Saopštenje

UKC Srpske: Besplatna testiranja na virus HIV-a i pregledi jetre

 • Izvor: ATV
 • 29.11.2022.09:46

Povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a Klinika za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske će 1. decembra 2022. godine organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti - u prizemlju, ambulanta broj 3, ulaz s parkinga od 07.00 do 19.00 časova.

Pored toga zaposleni u Klinici za infektivne bolesti će 30. novembra 2022.godine od 08.00 do 13.00 časova organizovati besplatne preglede jetre transietnom elastografijom/FibroScan.

FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre, navodi se u saopštenju. Pacijenti se mogu naručiti na broj telefona 051/343-013.

Prvi decembar je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a i obilježava se svake godine sa ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

- Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su preminuli od posljedica bolesti. U ovoj godini uvedena su dva nova antivirusna lijeka za liječenje oboljelih od HIV infekcije, a intenzivni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su u vezi uvođenja još jednog savremenog novog lijeka - ističu iz UKC-a Srpske.

Iz UKC-a Srpske preciziraju da je od 1. decembra 2021. godine do danas registrovano 26 novih pacijenata, od čega je 22 uključeno na terapiju.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.