Saopštenje

UKC Srpske: Besplatna testiranja na virus HIV-a i pregledi jetre

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2022. 09:46

Povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a Klinika za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske će 1. decembra 2022. godine organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti - u prizemlju, ambulanta broj 3, ulaz s parkinga od 07.00 do 19.00 časova.

Pored toga zaposleni u Klinici za infektivne bolesti će 30. novembra 2022.godine od 08.00 do 13.00 časova organizovati besplatne preglede jetre transietnom elastografijom/FibroScan.

FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre, navodi se u saopštenju. Pacijenti se mogu naručiti na broj telefona 051/343-013.

Prvi decembar je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a i obilježava se svake godine sa ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

- Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su preminuli od posljedica bolesti. U ovoj godini uvedena su dva nova antivirusna lijeka za liječenje oboljelih od HIV infekcije, a intenzivni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su u vezi uvođenja još jednog savremenog novog lijeka - ističu iz UKC-a Srpske.

Iz UKC-a Srpske preciziraju da je od 1. decembra 2021. godine do danas registrovano 26 novih pacijenata, od čega je 22 uključeno na terapiju.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.