Međunarodni dan slobode medije

UNRS će biti u službi interesa javnosti

  • 03.05.2019. 11:39

Udruženje novinara Republike Srpske uputilo je čestitku svim novinarima, uredništvima i medijskim kućama povodom Međunarodnog dan slobode medija.

"Udruženje, čiji je rad nedavno obnovljen, insitiraće na ekonomskom jačanju novinara, njihovim dodatnim obukama, stvaranju bezbjednijeg okruženja i neutralisanju posljedica pristrasnih izvještaja koje o medijima Republike Srpske u međunarodne organizacije šalju pojedinci i udruženja iz BiH", stoji u saopštenju Udruženje novinara Republike Srpske.

Ističu, da pozdravljaju akciju nadležnih organa Republike Srpske kojom je uhapšen optuženi za pokušaj ubistva novinara Vladimira Кovačevića i insistiraju na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca ovog krivičnog djela.

"Nadležne pozivamo da otkriju i kazne sve koji su u Srpskoj prijetili našim kolegama i da pravdi privedu inicijatore ugrožavanja bjezbjednosti novinara iz Srpske zaposlenih na BHRT-u kad su odbili da u aksiom pretvore kvalifikacije i datume o kojima ne postoji saglasnost konstitutivnih naroda i zajedničkih institucija BiH", navodi se u saopštenu.

Iz UNRS naglašavaju da će podržati sve aktivnosti sindikalnih organizacija usmjerene ka ekonomskom i socijalnom jačanju novinara i snažnije ih štititi od političkih i finansijskih centara moći iz Republike Srpske, Federacije BiH i inostranstva. 

"Najstarije novinarsko udruženje u Srpskoj beskompromisno će biti u službi interesa javnosti kad god budu ugroženi djelovanjem institucija i, istovremeno će, aktivnostima Vijeća novinarske časti, institucije i građane štititi od nemoralnih pojedinaca iz naših redova. Smatramo da je nužno što prije zakonski urediti oblast u kojoj ugled profesije skrnave portali skrivenih vlasnika i odgovornih lica. Založićemo se da takvi subjekti što prije budu dovedeni u poziciju u kojoj su portali sa valjanim impresumima i da budu podložni eventualnim kaznama kao i odgovorna lica iz ostalih medijskih kuća", stoji u saopštenju UNRS-a.

Uruženje novinara Republike Srpske, najavljuje i organizaciju brojnih poučnih programa za koje su partnersko interesovanje pokazali školske ustanove Republike Srpske, redakcije, Udruženje novinara Srbije i slične organizacije spremne da podrže povratak UNRS-a u članstvo Evropske i Svjetske asocijacije novinara.