Nema dogovora o prevozu rude

Neizvjestan nastavak proizvodnje rudnika u Prijedoru

  • 01.03.2019. 19:18

Neuspjeh u pregovorima sa Željeznicama Republike Srpske zaustavio je proizvodnju u Arcelor Mital Prijedor - ovo je prva rečenica saopštenja koje je danas mnoge zabrinulo. I nastavak je u sličnom tonu.

"U pregovorima između ArcelorMittala Zenica i Željeznica Republike Srpske nije postignut dogovor oko količine i cijene prevoza rude od 01.03.2019. To znači da će prevoz rude iz Prijedora prema Zenici biti odmah obustavljen. Proizvodnja u rudniku Omarska će biti obustavljena zbog gubitka ključnog  tržišta. Ovo će imati dalekosežne posljedice na zaposlene", stoji u saopštenju Arcelor Mital-a.

Da ne ostane sve samo na saopštenju, pozvali smo direktora. Objašnjava da su predstavnici Željeznica i zeničkog Mitala juče pregovarali oko cijena prevoza željezne rude od Omarske do Zenice. Kaže da nema detalje ali, izgleda, ima prognoze koje ne obećavaju ako dogovora ne bude.

"Ovaj prekid transporta znači da će se proizvodnja u rudniku odvijati maksimalno desetak dana, a onda ćemo stati i poslati radnike na čekanje", istakao je Mladen Jelača, direktor Arcelor Mital Prijedor. 

Radnici poručuju da su zabrinuti. Strijepe i nadaju se dogovoru. 

"Moram da kažem da je i nas vijest zatekla. U ovom momentu pokušavamo da što više informacija dobijemo, zbog čega, šta i kako dalje...Šaljemo poruku da se u što skorije vrijeme nađe epilog da u svemu tome najveća kolateralna šteta na budu radnici", istakao je Saša Kukolj, predsjednik Sidikata Arselor Mital Prijedor.

Na pregovorima su, kako nezvanično saznajemo, željezničari tražili povećanje cijene prevoza sa 8,8 evra po toni na 9,3. Rudari su se usprotivili. Pritom nisu mogli da garantuju količine koje će Prijedorčani isporučiti. To je povezano sa prodajom RŽR-a Ljubija. Mital ne može da potvrdi koliko tačno će da isporuči ove godine, jer nisu sigurni kako će proći prodaja od koje im, između ostalog, zavise količine koje mogu da pošalju. U Željeznicama danas tvrde da još ništa nije konačno i da se još pregovara.

"Po isteku ugovora nastojimo da taj ugovor što prije potpišemo. Dok to ne bude mi smo vršili prevoz, u skladu sa dogovorom, po usloivima iz prethodnog ugovora. Jutros se Mital nama nije obratio sa zahtjevom za novi prevoz s obzirom da je juče istekao ugovor za prethodni period. Ugovor nije raskinut nego je istekao", istakao je Zoran Ilinčić, v.d. direktora Željeznica Republike Srpske.

Cijene transporta se, navodno, nisu mijenjale od 2014. a postoje i tvrdnje iz Željeznica da su se količine rude, za to vrijeme, smanjivale. Stručnjaci su procjenili da bi se željezna rude u Omarskoj mogla kopati još šest godina. Rudarenje na području Prijedora može da se produži do 2032. ako se u eksploataciju uključe neaktivni kopovi. Jedan od njih je i Ljubija kojom gazduje RŽR, kompanija čiji državni kapital treba da bude prodat na berzi. 
 

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм