Predsjednik udruženja mljekara

Usorac traži da se ukine protivgradna zaštita

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2022. 19:15

Protivgradnu zaštitu treba ukinuti! Tako misli Vladimir Usorac, predsjednik udruženja mljekara Republike Srpske. Ona mu je kriva za sušu a ispaljivanje raketa nema smisla. Stiže mu i odgovor iz Protivgradne preventive - to je potpuna glupost, rakete su spriječile štete na usjevima. Usorac ne misli tako.

"I jedino mi ovdje u BiH imamo protivgradnu zaštitu. Da ako nema ni Srbija, ni Hrvatska ni niko, da se i kod nas ukine, nema ni Federacija. Mislimo da protivgradna zaštita nanosi više štete nego koristi", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara .

Za direktora Protivgradne ovo su paušalne i neosnovane izjave koje Usorac koristi u dnevnopolitilčke svrhe. Nije im jasno zbog čega sve to govori i poručuju mu da oni klimu ne mogu promjeniti i da je suludo misliti da imamo sušu zbog ispavljivanja protivgradnih raketa. 

"Svi projekti protivgradne zaštite koriste u svojoj tehnologiji rada srebrni jodid, to je sredstvo koje omogućava prijevremeno ispadavanje oblaka i samim tim povećava padavine", kaže Tihomir Dejanović, direktor JP Protivgradna preventiva Republike Srpske.

"Ubacujemo te čestice i samo mijenjamo veličinu ledenih kristala, uvećavamo njihov broj i postojeću količinu vlage, samo transformišamo iz manjeg broja krupnijeg leda u veći broj sitnijeg", kaže Nikola Todorović, meteorolog.

Grad je gori od suše, komentarišu semberski poljoprivrednici. Pričaju da im je Protivgradna mnogo puta pomogla. 

"Mislim da ta protivgradna zaštita mora da bude, da se proširi na što više mjesta, jer i ovako je teško bez toga pogotova kad ne bi bilo toga", kaže Savo Jeremić, Donje Crnjelovo.

"Mi protivgradnu zaštitu imamo od 2004. dakle  u toj godini kad nije dejstvovala protivgradna zaštita, dok nije bila u funkciji, mi smo preživjeli strašnu elementarnu nepogodu, gdje su bili uništeni svi usjevi 100%", kaže Mićo Živić, Donje Crnjelovo. 

I dok Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo formiraju tim i bave se procjeno šteta i iznalaženjem rješenja za poljoprivrednike, drugi koriste priliku da se bave stvarima kojima ne bi trebali. 

"Po toj teoriji gospodina Usorca očekujem tužbu od susjednih zemalja, ako može protivgradna zaštita da utiče na tako širok region", kaže Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda.

Protivgradnim sistemom pokrivena je većina evropskih zemalja i godišnje se u to ulože milioni evra. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок