UKC Srpske

Uspješno izveden komplikovan hirurški zahvat kod dječaka od 12 godina

  • Izvor: ATV
  • 13.07.2022.13:12

Hiruruški tim Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske uz podršku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje izveo je veoma komplikovan zahvat kod dječaka od 12 godina kod kojeg je detektovano pseudoaneurizmatsko proširenje arterijskog krvnog suda desne nadlaktice. Riječ je o zahvatu koji je vrlo rijedak posebno kod djece tog uzrasta.

"Prije tri godine dijete je imalo povredu nadlaktice, te je došlo do oštećenja krvnog suda desne nadlaktice. Prilikom samog operativnog zahvata hirurški tim Klinike za vaskularnu hirurgiju detektovao je patologiju. Riječ je o pseudoaneurizmi odnosno brahijalnoj nadlaktičnoj arteriji koja je bila veličine od četiri do pet centimetara, a promjer same žile je bio oko 5 milimetara što je pokazatelj koliko je bila velika. Operativni zahvat je trajao više od dva sata. Sam proces dodatno je komplikovala činjenica da je bila slijepljena brahijalna vena i nervus medianus (medijalni živac) koji je u neposrednoj blizini. Pacijent je stabilan i uskoro će biti pušten na kućno liječenje uz terapijske preporuke. Najvažnije je da će nastaviti sa svojim životnim aktivnostima i druženjem sa svojim vršnjacima", rekao je načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju dr Milanko Maksić.

Hirurški tim činili su dr Milanko Maksić, specijalista vaskularne hirurgije, načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju, dr Aleksandar Košpić, dr Jovan Markanović i Igor Lovrić, specijalizanti vaskularne hirurgije, instrumentarke Marijana Kukrić i Anja Dobraš, dr Bojan Tomanić, specijalista anestezije, dr Ognjen Krejić, specijalizant anestezije  i Aleksandar Karamanov, anestetičar.