Влада Републике Српске

Усвојена Стратегија социјалне заштите Републике Српске за 2023–2029.

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2023. 14:16

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Стратегију социјалне заштите Републике Српске за период 2023–2029. године, која представља кључни стратешко-плански документ којим се усмјерава развој система социјалне заштите у његова три најважнија аспекта, социјалној, дјечијој и породично-правној заштити.

Опредјељење Владе Републике Српске, како су навели, било је да се приступи изради стратешког документа који ће представљати основу за проактивно и одговорно управљање цјелокупним системом социјалне заштите у наредном седмогодишњем периоду. 

„Ово је прва Стратегија социјалне заштите Републике Српске, а представља напор институција и установа система социјалне заштите да, реализацијом активности произашлих из стратешких циљева, координисано и системски раде на развоју и унапређењу квалитета услуга у области социјалне, дјечије и породично-правне заштите, те тиме допринесу и развоју Републике Српске. Један од основних задатака Стратегије, односно ресорног министарства и установа социјалне заштите, као главних носилаца активности, јесте подизање квалитета пружања услуга“, саопштено је из Владе Републике Српске након сједнице.

Преминуо бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске

Преминуо бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске

Овим документом дефинисана су три стратешка циља, односно оно што се жели постићи у периоду важења стратешког документа, а они су омогућити развој нових и унапређење квалитета постојећих услуга уз боље циљање потреба корисника у систему социјалне заштите, стално унапређивати систем дјечије и породично-правне заштите са фокусом на развој превентивних мјера подршке те повећати степен изграђености капацитета у социјалној, дјечијој и породично-правној заштити и јачати механизме међусекторске подршке и сарадње. 

Процес израде Стратегије одвијао се у фазама: 1) израда стратешке платформе, 2) одређивање приоритета и мјера, 3) идентификација кључних стратешких пројеката, 4) утврђивање унутрашње и међусобне усклађености стратешког документа, 5) израда оквирног финансијског плана за спровођење стратешког документа, 6) израда оквира за спровођење, праћење, извјештавање и вредновање стратешког документа и 7) спровођење процеса консултација о стратешком документу. 

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Као резултат прве фазе у изради овог стратешког документа припремљена је стратешка платформа, која обухвата ситуациону анализу са SWOT анализом и стратешким фокусима, те визију и стратешке циљеве развоја са одговарајућим индикаторима. Након израде стратешке платформе дефинисани су приоритети, те разрађене мјере и кључни стратешки пројекти за наредни период. 

„Цјелокупан процес израде Стратегије пратио је широк консултативни поступак који је подразумијевао информисање и укључивање заинтересованих страна кроз организовање округлих столова, фокус група и електронску комуникацију са представницима корисничких удружења, установа социјалне заштите, стручним радницима, удружењима стручних радника, као и увид јавности у садржај стратешке платформе и нацрта стратешког документа путем интернет портала Владе Републике Српске“, напомињу из Владе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм