ATV

Влада Републике Српске

Усвојена Стратегија социјалне заштите Републике Српске за 2023–2029.

 • Извор: АТВ
 • 07.12.2023. 14:16

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Стратегију социјалне заштите Републике Српске за период 2023–2029. године, која представља кључни стратешко-плански документ којим се усмјерава развој система социјалне заштите у његова три најважнија аспекта, социјалној, дјечијој и породично-правној заштити.

Опредјељење Владе Републике Српске, како су навели, било је да се приступи изради стратешког документа који ће представљати основу за проактивно и одговорно управљање цјелокупним системом социјалне заштите у наредном седмогодишњем периоду. 

„Ово је прва Стратегија социјалне заштите Републике Српске, а представља напор институција и установа система социјалне заштите да, реализацијом активности произашлих из стратешких циљева, координисано и системски раде на развоју и унапређењу квалитета услуга у области социјалне, дјечије и породично-правне заштите, те тиме допринесу и развоју Републике Српске. Један од основних задатака Стратегије, односно ресорног министарства и установа социјалне заштите, као главних носилаца активности, јесте подизање квалитета пружања услуга“, саопштено је из Владе Републике Српске након сједнице.

Преминуо бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске

Преминуо бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске

Овим документом дефинисана су три стратешка циља, односно оно што се жели постићи у периоду важења стратешког документа, а они су омогућити развој нових и унапређење квалитета постојећих услуга уз боље циљање потреба корисника у систему социјалне заштите, стално унапређивати систем дјечије и породично-правне заштите са фокусом на развој превентивних мјера подршке те повећати степен изграђености капацитета у социјалној, дјечијој и породично-правној заштити и јачати механизме међусекторске подршке и сарадње. 

Процес израде Стратегије одвијао се у фазама: 1) израда стратешке платформе, 2) одређивање приоритета и мјера, 3) идентификација кључних стратешких пројеката, 4) утврђивање унутрашње и међусобне усклађености стратешког документа, 5) израда оквирног финансијског плана за спровођење стратешког документа, 6) израда оквира за спровођење, праћење, извјештавање и вредновање стратешког документа и 7) спровођење процеса консултација о стратешком документу. 

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Као резултат прве фазе у изради овог стратешког документа припремљена је стратешка платформа, која обухвата ситуациону анализу са SWOT анализом и стратешким фокусима, те визију и стратешке циљеве развоја са одговарајућим индикаторима. Након израде стратешке платформе дефинисани су приоритети, те разрађене мјере и кључни стратешки пројекти за наредни период. 

„Цјелокупан процес израде Стратегије пратио је широк консултативни поступак који је подразумијевао информисање и укључивање заинтересованих страна кроз организовање округлих столова, фокус група и електронску комуникацију са представницима корисничких удружења, установа социјалне заштите, стручним радницима, удружењима стручних радника, као и увид јавности у садржај стратешке платформе и нацрта стратешког документа путем интернет портала Владе Републике Српске“, напомињу из Владе.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.