ATV

СПЦ

Ваведење Пресвете Богородице: Ово су вјеровања и обичаји

 • 04.12.2023. 08:13

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завјештање Богу.

Марија је у складу са завјетом родитеља Јоакима и Ане - да ће ако добију пород, дијете дати у храм - доведена у Јерусалим и уведена у храм.

На вратима храма дочекао их је првосвештеник Захарија, отац Јована Претече, који је Марију увео у храм и поставио је на први од дванаест степеника који су водили у најсветији дио, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.

Како се слава разликује од мјеста до мјеста?

Како се слава разликује од мјеста до мјеста?

Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу дјецу.

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да дјевојка остане дјевица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Марија је живјела у Јосифовој кући као што је живјела у храму, тако да је она била прва монахиња - она која је живот завјештала Богу.

Ваведење је и слава манастира Хиландара.

Народна вјеровања и обичаји

Богородица се сматра заштитницом жена и породиља и разна су народна вјеровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У таковским селима био је обичај да се послије службе у цркви, свечано одјевене и окићене цвијећем, окупе све младе које су се те јесени удале. У неким селима жене које немају дјецу, одлазе у манастире и цркве, гдје се моле како би добиле пород.

И сточари је славе како би им заштитила стоку од звијери. 

Да ли се слава слави прве године по смрти домаћина и да ли се зову гости

Да ли се слава слави прве године по смрти домаћина и да ли се зову гости

Понегдје, вјерује се, лијепо вријеме на Ваведење најављује добру љетину.

Старији кажу да ако на Ваведење пада киша - биће родна година, ако дува јак вјетар - неродна. Ако буде хладно и са снијегом, сљедећа година била би блага и топла.

На овај дан пост је обавезан јер Ваведење пада у вријеме великог Божићног поста.


Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.