СЗО

Већина дјеце цигарете и алкохол проба са 13 година

 • Извор: АТВ
 • 10.05.2024. 12:07

Први дим цигарете или гутљај алкохола, већина дјеце пробају са 13 година - то су поражавајући подаци Свјетске здравствене организације.

У периоду када се дјеца највише развијају, конзумирање алкохола или цигарета и те како може оставити трага, тврди струка. 

Адолесценти, најчешће свој први дим цигарете или чашу алкохола пробају управо са друштвом из школе, кријући се од родитеља. Гордана Симић каже да пажње и предострожности никада доста. Разговор са дјецом је најбоља превенција у спречавању конзумације алкохола и цигарета којима су основци свакодневно изложени. Поручује - родитељи требају бити примјер дјеци шта је исправно, а шта не.

Школа је још једна карика која чини овај ланац. Круцијалну улогу у васпитању и одгоју дјетета, имају учитељи и наставници, поручује Бране Микановић, педагог и професор на Филозофском факултету.

Студија Свјетске здравствене организације укључивала је младе од 11 до 15 година који живе на простору Европе, Азије и Канаде, а још један алармантан податак је то да злоупотреба психоактивних супстанци подједнако погађа и дјечаке и дјевојчице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.