Прогноза

Велико захлађење захватило Европу, код нас најављен преокрет

  • Извор: Мондо.ба
  • 28.11.2023. 15:46

Свјетски и домаћи метеоролози су упозоравали на изузетно хладан период који ће потрајати, у овом циклусу, најмање до краја прве декаде децембра и то је почело да се обистињује.

У прилог томе иде и објава на друштвеној мрежи "X" "Extreme Temperatures Around The World", која гласи да влада "озбиљна хладноћа у већем делу Европе и да може потрајати још неколико недјеља". "Оштра хладноћа у Скандинавији са температурама испод -34 степена Целзијусових данас у Савукоски Тулпију у Финској.

Прошле су године откако Европа није имала тако дуге интензивне хладноће у новембру/почетком децембра", наводи се у објави. У још једној објави на друштвеној мрежи "X" уз мапу где су приказане невјероватно ниске температуре за ово доба године у сјеверном дијелу Европе, наводи се да се ради о "сасвим ванредној новембарској хладноћи у најсјевернијој Европи".

Једно ухапшено, једно у бјекству: Полиција заплијенила новац и ометач

Једно ухапшено, једно у бјекству: Полиција заплијенила новац и ометач

"Апсолутно брутална хладноћа, вјероватно је близу рекордног нивоа за ово доба године, званичну зима још није ни почела на сјеверној хемисфери", додаје се. Како објашњава метеоролог Иван Ристић, у прошли четвртак и петак стигао је поларни вртлог директно са сјеверног пола у Европу и први продор тог хладног ваздуха осјетио је и Балкан и наша земља, већ у суботу и недељу 25. и 26. новембра.

"Имали смо пуно снијега на југозападу, југу, југоистоку Србије, велики наноси донијели су и проблем са струјом и остале потешкоће. Тај циклон је послије кренуо ка Бугарској, Румунији, ка Црном мору и Русији и доноси велике количине снијега у тим крајевима. У Москви је током јучерашњег дана пало скоро половина падавина колико је иначе просек за читав мјесец. Тај поларни вртлог кружи и иде према западној Европи доносећи снијег чак и у Енглеску", каже Ристић.

Продаје двије куће поред језера за 5.500 евра

Продаје двије куће поред језера за 5.500 евра

Такозвана црна мећава погодила је јуче Москву, а Московљани, иначе навикнути на огромне количине снијега и јаку зиму, кажу да овако нешто нису видјели од 1977. године! Град је био загушен, летови су били отказани, снијег је падао и падао, а на југу Русије десио се и ураган.

Међутим, код нас су температуре сада драстично више, и тек ће да расту, те ћемо за који дан, на сам почетак децембра, у Србији имати температуре од чак 22 степена Целзијусових! А то је јер наступа такозвана криза поларног вртлога, или вортекса како се још назива,

То каже метеоролог Ристић. Међутим, према његовим ријечима, та криза поларног вртлога биће краткотрајна, јер нам стиже веома топао ваздух. "Већ у четвртак 30. новембра биће преко 10 степени, а у петак у појединим дијеловима земље, у Лозници очекује се више 20 степени, чак до 22 степена, у Београду од 18 до 20 степени",  каже Иван Ристић.

Мушкарац извршио самоубиство поред магистралног пута

Мушкарац извршио самоубиство поред магистралног пута

Али, у исто време у Словенији и на сјеверозападу Хрватске, температуре ће поново пасти и то веома близу нула степени. "Тако да ћемо имати велику температурну разлику на само 400 километара удаљености. А тај хладан ваздух полако ће да се приближавати нашој земљи и у току суботе доћи ће и до нас", каже Ристић.

Хладан ваздух који буде стигао до Србије створиће могућност да киша поново пређе у снијег у суботу, док се у недјељу очекује хладно, право зимско време иако још није почела зима. Температуре ће бити од 0 до 4 степена. "Хладноће ће бити још и даље. Прва декада децембра у сјевероисточној Европи, од Карпата сјеверније биће баш хладнија, од -10 до -30 на крајњем сјеверу, право зимско вријеме.

Код нас ће температуре бити максимално између 0 и 5 степени Целзијуса, повремено ће бити услова за сњежне падавине. Пораст температуре према мојој дугорочној прогнози очекујем крајем прве декаде, око 10. децембра и онда улазимо у период мало топлијег времена. Поларни вртлог ће и даље бити присутан на сјеверу Европе и очекујем његов повратак почетком јануара или можда већ крајем децембра, видјећемо", каже Ристић.

Муке демократа - Бајденов рејтинг лош, а бољих нема

Муке демократа - Бајденов рејтинг лош, а бољих нема


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок