Iz FBiH

"Verlab" jedini u BiH može da verifikuje medicinske uređaje

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2023. 19:50

„Verlab“ je jedina laboratorija koja u BiH može da provjeri rad inkubatora za bebe, respiratora i ekg apararata. Posluje u drugome entitetu. Po svemu sudeći osnovan je bez saglasnosti u Republici Srpskoj.

Bivši direktor Instituta za metrologiju BiH Zijad Džemić samoinicijativno je odredio ko će u BiH imati pravo da ispituje medicinske uređaje. Direktor Verlaba je Almir Badnjević, inače bivši zaposlenik u Zavodu za metrologiju BiH. Kako saznajemo Džemić i Badnjević pokrenuli su zajednički biznis projekat „Mjeriteljstvo u medicini“. 

„Verlab je imenovan od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH da vrši verifikaciju medicinskih uređaja na području cijele Bosne i Hercegovine, te akreditovan od strane Instituta za akreditovanje BiH u skladu sa međunarodnim ISO 17020 standardom, kako bi rezultati bili međunarodno priznati“, navode iz Verlaba.

Ko u Republici Srpskoj provjerava ispravnost medicinskih uređaja?

Ko u Republici Srpskoj provjerava ispravnost medicinskih uređaja?

Republika Srpska nema laboratoriju koja može da ispita rad aparata koji život znače. Još više čudi, što u Republičkom zavodu za standardizaciju i metorlogiju, na čijem je čelu kadar Ujedinjene Srpske Simo Babić,  nisu saglasni da se ovo pitanje uredi na nivou Rpeublike Srpske. 

ATV je još ranije pisala da su u Zavodu odbili inicijativu Ministarstva zdravlja da se verifikacija uređaja poput inkubatora i respiratora vrši na nivou Republike Srpske. 

„Takve uređaje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj nemaju potrebu da verifikuju. Za ispravnost ovih uređaja su odgovorni rukovodioci zdravstvenih ustanova, a za njihovu ispravnost jedino mogu garantovati proizvođači, ovlašteni serviseri i distributeri koje je proizvođač ovlastio za servis i održavanje istih“, rekli su u Zavodu za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske.

Afrička kuga svinja ne jenjava

Afrička kuga svinja ne jenjava

U Zavodu sve to pravdaju i tim da bi danas sutra nekome moglo da padne na pamet da se verifikuju frižideri, klima uređaji i slično. S druge strane, iz Verlaba već godinama vrše pritisak na zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj kako bi oni vršili mjerenja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.