U prvih šest mjeseci

Više od 32.000 posjetilaca obišlo "Spomen-područje Donja Gradina"

  • Извор: АТВ
  • 03.07.2023. 13:12

U prvih šest mjeseci ove godine Spomen-područje Donja Gradina pohodilo je 32.860 posjetilaca, a najviše njih u aprilu, kada je organizovano više aktivnosti posvećenih Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u Koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradinu, kojem je prisustvovalo 30.000 ljudi.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković istakla je u izjavi Srni da je to rekordan broj zabilježenih posjetilaca u jednom danu, te da su tokom ove godine organizovane i redovne školske posjetete tokom kojih su kustosi svim učenicima održali istorijski čas.

Tulekovićeva je navela je početkom godine promovisana knjiga "Zašto Jasenovac" autora Marka Ručnova u Banjaluci, a zatim i u Prijedoru. 

"U toku su pripreme za štampanje ove knjige u Republici Srbiji pod pokroviteljstvom Ministarstva informisanja i kulture Srbije, te će promocije ovog djela uslijediti od jeseni u gradovima Republike Srbije", najavila je Tulekovićeva. 

Tulekovićeva je istakla da je odštampana i priča Dobrile Kukolj o njenom i stradanju njene porodice za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, te da je u toku prevod ove publikacije na engleski jezik. 

Finalne su i prireme za štammapnje devetog broja stručnog časopisa "Topola", koji će, zajedno sa knjigom Dobrile Kukolj, biti promovisan na Međunardonom sajmu knjige u Beogradu u oktobru.

"I u ovoj godini smo nastavili sa prikupljanjem građe, te smo prikupili određen broj fotografija, predmeta i usmenih svjedočanstava, te još jednom pozivamo sve koji raspolažu sličnim materijalom iz Drugog svjetskog rata da nam se jave", izjavila je Tulekovićeva.

Пратите нас и путем Вибера