СПЦ

Вјерници прослављају Преподобног Василија: Данас се избјегава свађа и моли се за опрост гријехова

  • Извор: Магазин новости
  • 25.04.2024. 07:12

Православни вјерници и Српска православна црква данас обиљежавају дан посвећен Преподобном Василију Исповједнику.

Друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије вјерно сљедоваше своме учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке претрпи од иконобораца. А када иконоборци пропадоше, по Божјем Промислу, Василије се врати заједно с Прокопијем у свој манастир гдје се у посту и молитви дуго подвизаваше, и мирно сконча 747. године.

Василије блажени би у вријеме цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповиједаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе бјеше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цијело тијело и врат, па га вргоше у тамницу.

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповијеђу и својим примјером, а многе зловјерне поврати православној вјери.

Василије Исповиједник се такође слави и 13. марта.

Данас се према народним вјеровањима избјегава свађа и лоше мисли и пале се свијеће за опрост свих гријехова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм