СПЦ

Вјеровање каже: Вријеме на Богојављење одређује каква ће бити година

  • 18.01.2024. 22:47

Православни вјерници сутра славе, Богојављење, који је један од 15 највећих празника, а прославља се 19. јануара и представља крај такозваних "некрштених" дана. Вјерници се, на Богојављење поздрављају речима "Бог се јави" а отпоздрављају са "Ваистину се јави".

У поноћ, прецизније, ноћас, на прелазу између 18 и 19. јануара, отвара се небо. Зато се вјерници у поноћ моле и исказују жељу која ће им бити испуњена. 

Вечерас је Богојављенска ноћ, у поноћ замислите жељу

Вечерас је Богојављенска ноћ, у поноћ замислите жељу

Према народном вјеровању, све дјевојке које желе да се удају треба на Богојављенску ноћ да ставе огледалце испод јастука како би сањале будућег мужа. Поред огледала стављале су се и свијеће, а јако је важно да огледало не пукне јер у том случају, вјеровало се, слиједи седам година несреће у љубави.

У неким крајевима је обичај да на Богојављенско јутро младе дјевојке одлазе до нетакнутог извора воде, баце у њега неколико зрна пшенице или неке друге житарице и кажу: “Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве”. Затим захватају воду и носе је својим укућанима. Понегдје се још сачувао обичај да укућани попију мало те воде преко сјекире, јер се вјерује да ће се на тај начин избјећи свађа међу њима.

Ево зашто се на Богојављење плива за часни крст

Ево зашто се на Богојављење плива за часни крст

Зарад бољег здравља у ријеци се ритуално изводило купање пред само свануће на Богојављење. Овај ритуал могли су да изводе искључиво здрави људи. У ријеку се баца Часни крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног младића који први доплива до њега вјерује се да ће имати среће током цијеле године.

Који је вјетар закрстио - таква ће бити година

Људи вјерују и да вријеме на Богојављење показује и какво ће вријеме бити цијеле године. Уколико пада снијег и буде хладно, цијела година ће бити родна. Ако је вријеме ведро, година ће бити сушна. Ако је овај дан кишовит, значи да нас чекају поплаве. На Богојављење треба изаћи на ветрометину са мало пепела у руци. Пепео се пушта да би се одредило који  је вјетра закрстио, односно који вјетар је преовлађивао на Крстовдан. Ако дува источни, година ће бити сушна. Јужни вјетар предсказује кишну, а западни- родну годину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: