Često pitanje

Vladika Grigorije otkrio da li žene treba da ulaze u crkvu ako imaju menstruaciju

 • Izvor: mondo
 • 09.11.2022.12:45

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cijele Njemačke, jedan je od rijetkih episkopa koji svojim vjernicima na društvenim mrežama često dijeli svoja mišljenja o različitim moralnim i društvenim temama, ali i onih koji se tiču religije, a sada se osvrnuo na jedno od pitanja koje mu najčešće postavljaju, da li žene mogu da uđu u crkvu i da se pričeste tokom menstruacije?

"Sigurno je jedno o najčešćih pitanja koje sam dobio tokom svoje tridesetogodišnje svešteničke službe. I nesumnjivo je jedna od najčešćih zabluda među vjerujućim", napisao je on.

"Više puta sam kao sveštenik dobio pitanje da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni cilklus. Odgovor je da MOGU. Odgovor nije moj, već sam ga našao u drevnoj 'Sirijskoj didaskaliji' iz 4. vijeka u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem tijelu na krštenju, koji nas privodi Hristu, koji nas uvodi u ckrvi, koji nas osvećuje i koji nas spasava. Duh nas vodi ka Hristu Spasitelju. Dakle, nikakve tjelesne, prirodne nečistote ne mogu da nas odvoje od Boga", istakao je episkop diseldorfski, a zatim je, zbog nerazumijevanja i nedoumica ljudi, dodatno objasnio šta se podrazumijeva pod "tjelesnom nečistoćom".

"Čini mi se važnim da ovdje ostavim pojašnjenje svoje posljednje rečenice u videu, kako se ne bi nastavile pogrešne interpretacije. Naime, u crkvenim krugovima se, kao jedan od osnovnih razloga zašto žene ne bi trebalo da se pričešćuju tokom menstruacije, odvajkada navodi upravo taj – da je menstruacija tjelesna nečistoća zbog koje žene ne bi smjele da pristupe Svetom pričešću. Pomenutu sintagmu sam upotrijebio s namjerom da naglasim da takvo poimanje ove vječite dileme nipošto ne može biti razlog za zabranu pričešćivanja tokom menstruacije. Žao mi je što sam tu sintagmu nesmotreno stavio u kontekst cjelokupnog odgovora i što iz onoga što sam rekao u videu nije sasvim jasno da se zapravo samo pozivam na izraz koji je jezički uobličen odavno i koji je star koliko i ova zabluda koju sam nastojao demistifikovati u svom odgovoru. Ništa loše ili pak negativno u vezi s menstruacijom nisam imao na umu. Čak ni u primisli. I to je važno imati u vidu prije bilo kakve osude ili pogrešnog tumačenja ovog odgovora u videu", zaključio je vladika za kraj.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.