Kod Novog Grada

Vladika Jefrem osveštao novoizgrađeni hram u Ravnicama

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2021. 13:22

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas novoizgrađeni Hram Svetog velikomučenika kneza Lazara u Ravnicama kod Novog Grada.

Vladika Jefrem je u prigodnoj besjedi rekao da su Ravnice i okolina jedinstveni po rijeci Uni i Pounju, kraju koji pruža sve neophodno za život dostojan čovjeka.

"Izgradnjom hrama ovo mjesto je dobilo svoj pečat. Sada i oni koji samo prolaze vide da ovdje žive Srbi pravoslavni koji poštuju svoju vjeru i svoju crkvu", rekao je on.

Episkop Jefrem je rekao da je gradnja hrama završena uprkos poteškoćama, zahvaljujući pomoći vjernika i institucija.

"Danas teško da bi se nešto vrijednije moglo desiti u ovom dijelu Pounja osim osveštanja ovog hrama. Ovo je zborno mjesto svih koji ovdje žive i onih koji su iz raznih razloga morali da odu. Ovdje je njihova duhovna zajednica", istakao je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, Parohija poljavničko-ravnička je obnovljena i u Poljavnicama će biti izgrađen hram i parohijski dom.

Vladika Jefrem je uručio zahvalnicu Gojku Kovačeviću iz Ravnica, koji živi u Beogradu, a kome je pripala čast da zbog zasluga u izgradnji bude kum hrama.

Zahvalnica je uručena i Anđelku Grahovcu iz Ravnica koji živi u Banjaluci, kome je zbog ličnog angažmana pripala čast da bude kum ikonostasa.

Vladika Jefrem odlikovao je jereja Nebojšu NJežića, paroha Parohije poljavničko-ravničke, pravom nošenja crvenog pojasa.

Nakon čina osveštanja i Svete arhijerejske liturgije pripremljen je kulturno- umjetnički program koji su izveli članovi Kulturno-umjetničkog društva "Una" Novi Grad, a potom je uslijedio svečani ručak.

Izgradnju hrama pomogli su vjernici, opština Novi Grad, Ministarstvo za boračko-invalidsku zaštitu, Sekretarijat za vjere u Vladi Republike Srpske te Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica.

Temelje Hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara u Ravnicama episkop Jefrem osveštao je 2011. godine, a zvona u novembru 2017. godine. 

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм