Trebinje

Vladika Teodosije: Episkop Atanasije imao božansku ljubav

  • Извор: СРНА
  • 09.03.2023. 21:50

Blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio je jednostavan spolja, a krasan i složen iznutra, imao je nesebičnost u svemu i božansku ljubav koja se svim ljudima daje izobilno, rekao je NJegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije.

"Kako je bio jednostavan spolja, bio je krasan i složen iznutra, duhom, umom i celim svojim bićem. Ono što sam video kod njega i što mi je kasnije značilo mnogo u životu, jeste njegova nesebičnost u svemu. Sve što je znao i imao, hteo je da podeli sa drugima. On nas je vaspitavao u svakom pogledu. Jednom rečju, ako bi mogao da kažem šta sam u njemu najviše sagledao, to je njegova božanska ljubav koja se svim ljudima daje izobilno", rekao je vladika Teodosije tokom sesije "Znak preporečni" u Trebinju koja je održana u okviru trodnevnog sjećanja na vladiku Atanasija, povodom dvije godine od njegove smrti.

Vladika raško-prizrenski Teodosije istakao je da je blaženopočivši vladika Atanasije toliko pružio svima, da mu se nikada ne može uzvratiti ljubav i znanje koje je dao nesebično.

Vladika Teodosije rekao je da je na predavanjima i liturgijama koje je služio vladika Atanasije primijetio njegovu dubinu i veličinu.

Episkop Teodosije naglasio je da je njegova velika sreća i privilegija to što je na Bogoslovskom fakultetu sreo vladike Atanasija i Amfilohija (blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog), te da je upijao svaku njihovu riječ i pokret.

Sveštenik Milovan Glogovac rekao je prije sesije novinarima da je blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija upoznao u manastiru Rakovica 1957. godine kada je vladika bio peti razred bogoslovije.

"Slušao sam te divne besede, propovedi, veliku neiscrpnu borbu za srpski narod i njegov opstanak na ovim prostorima. Doživeo sam ga kao velikog prijatelja srpskog naroda i žrtvu da ono što je najbitnije, najbolje, najplemenitije u ovom narodu, umnoži i očuva za generacije koje dolaze", rekao je Glogovac.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je novinarima da je suštinsko obilježje blaženopočivšeg vladike Atanasija njegova težnja ka Hristu.

"U ovom našem profanom svijetu u kojem se kretao suština njegove ličnosti je sloboda, istina i ljubav. To su temeljne njegove vrijednosti. Svo njegovo djelovanje je bilo humanitarno, bogoslužbeno. Grandiozna je njegova teološka misao koja će ostati zabilježena u hrišćanskom svijetu kao veličanstven dodir sa Bogom", rekao je Davidović.

Tokom sesije "Znak preporečni", koja je organizovana u okviru trodnevnog sjećanja na vladiku Atanasija povodom dvije godine od njegove smrti, govorili su njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, sveštnik Milovan Glogovac, sveštenik Blagota Vasiljević i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Sjećanje na umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija obilježava se do 11. marta u Trebinju, bogoslužbenim, bogoslovskim, književnim i umjetničkim sadržajima.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju.  

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм