Doboj

Vladine mjere pomogle penzionerima

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2022. 19:35

Situacija na tržištu i inflacija pogoršali su naš status, kažu penzioneri. Da nije bilo povećanja i usklađivanja penzija teško bi izašli na kraj s poskupljenjima. Realnim mjerama, kažu, pokušaće da dodatno poprave stanje.

“Da se sagleda mogućnost daljih vanrednih i redovnih usklađivanja i povećanja penzija da se pokuša najniže penzije da se dignu na jedan veći nivom da se ide na povećanje naših primanja“, rekao je Rajko Gligorić, Udruženje penzinera Doboj.

Penzije su od januara povećane 4, a od maja još 10 porcenata, kažu penzioneri. I pomoć od 100 maraka i pravo na vaučer, mnogo znače.  

“Imamo dogovor sa Vladom da će Vlada u dogovoru s nama pratiti kretanje inflacije i troškova života i kada se ukaže prilika a će pogledti na penzonere i moda još tokom ove godini jednu pomoć odobriti”, rekao je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Posljednje tri Vlade redovno prate parametre koji utiču na standard 270.000 penzionera.  Da su prethodnici činili isto bilo bi lakše kažu nadležni. Važno je da sada postoji stabilnost isplata. 

“Ja sam siguran i ubijeđen da je ta sigirnost i stabilnost nešto što je u ovom mommentu najbitnije naravno da se traže mogućnosti usklaživanja povećanja i jednokratnih pomoći našoj najastarijoj populaciji”, izjavio je Boris Jerinić. 

“Da je Vlada koj je tada predvodio PDP i SDS bila odgvoornija da nisu smnajili penzije za 50 posto svim korisnicima prava tad ih je bilo preko 180.000 i da su redovno godišnje usklađivali smao 2,5 posto danas bi rposječna u RS bila preko 600 KM”, kaže Mladen Mili, direktor Fonda PIO RS.

Prosječna penzija za jul ove godine je 475 maraka. Od 2013 godine Vlada Srpske je do sada imala 18 povećanja što je za oko 57 procenata.