Dnevnica oko 50 KM

Voćari muku muče sa pronalaskom radne snage

  • Извор: АТВ
  • 09.06.2022. 18:42

Dnevnica oko 50 KM, uz nju prevoz i obrok, ali berača trešanja opet "ni za lijeka". Pričaju proizvođači iz okoline Gradiške koji i ove godine muku muče s radnom snagom. Motivacije i želje za radom u poljoprivedi, mlađe generacije uopšte nemaju, pa se voćar Vukota brine da na njegovom imanju niko osim članova porodice uskoro neće raditi.

"Srednjeg doba stanovništvo i ovi stariji se još uvijek provlače kroz voćnjake, do kad će oni to moći raditi ja to ne mogu znati, ali mislim da ćemo doći u situaciju da ćemo svesti naše voćarstvo u porodični posao. Ono što jedna porodica bude mogla sama odraditi te površine će moći i uzgajati", kaže Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana.

Radna snaga nije jedini problem voćara.

Cijene u marketima su neuporedivo veće od onih po kojima domaći proizvođači njima prodaju trešnje.

Dok vlasnici trgovačkih lanaca pune džepove, najviše ispaštaju obični građani koji za, mnogima omiljenu voćku, moraju izdvojiti više novca nego ikada. Poljoprivredni proizvođač iz Trebovljana kilogram trešanja na tržište plasira po cijeni od 3 KM. Kilogram trešanja u marketima je vrtoglavih 7 KM. Osim što građani smatraju da je to neopravdano visoka cifra, isto smatraju i proizvođači.

Nemamo problem sa plasmanom na tržište, ali imamo sa otkupnim cijenama, kaže Marina Šokčević iz Kijevaca.

"Za nas lično do ovog trenutka, a već tri-četiri godine beremo trešnje, nije nam se nikako isplatilo. Evo prošle godine nam je u aprilu bio mraz, nismo imali ništa od trešanja. Ove godine je rodila trešnja, ali cijena je baš niska", priča Šokčevićeva.

Proizvođači iz Semberije rodom trešnje su zadovoljni, ali ni oni nisu otkupnim cijenama. Mnogi se slažu da je inflacija samo izgovor da trgovački lanci zarađuju na štetu kućnih budžeta građana Srpske. 


Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.