Institut za javno zdravlje i Zdravstvena inspekcija Banjaluke

Voda zagađena na svih sedam kupališta Vrbasa i Vrbanje

  • 01.07.2021. 19:21

Vrbas i Vrbanja nisu bezbjedni za kupanje. Vodu su analizirali Institut za javno zdravlje i Zdravstvena inspekcija Banjaluke.

Analiza je pokazala prisustvo bakterija. Na svih sedam kupališta u Banjaluci, na Vrbasu i Vrbanji voda je zagađena, uključujući i ovo kupalište kod Zelenog mosta. Građanima se preporučuje da se ne kupaju u ovoj vodi.


Bakterije, ipak, ne smetaju građanima. Mnogi su i danas spas od vrućine potražili na obalama Vrbasa.

Hoćete li se prestati kupati?

 - Ja neću, zagađeno je sve, kad bi gled'o tako, sve je zagađeno, kaže jedan od kupača za ATV.

- Ma ne mere meni biti ništa, jedino atomska bomba more srušiti, dodaje drugi kupač.

Odmah po dolasku na mjesto gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković je među prvim obećanjima kazao kako će od Vrbasa napraviti čistu,ali isto tako i pitku rijeku.

Danas, drugačija priča. Kaže da problem zagađenosti nije lako riješiti.

- Studija bi trajala samo 14 mjeseci. Da se analizira čitava obala Vrbasa, svaki ispust, gdje se kolektori grade i otprilike 3-5 godina da se to realizuje, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Oni koji se kupaju na popularnoj banjalučkoj Vrućici, kažu, da Gradska uprava i tu ima pune ruke posla. I to za mnogo manje novca.

Mi imamo ovdje ove tople vode bazenske, šeherske, možete dole sići i vidjeti, trebala bi intervencija Opštine da pomogne da se to malo uredi i prvo ove stijene su od potresa popucale i jako su opasne. Ljudi se izlažu velikom riziku, jer svaki čas može da padne i to je problem. Trebalo bi da tu dođu malo mašine, da to malo naprave.

- Ja se manje kupam u Vrbasu, inače se ovdje u ovoj takozvanoj vrućici. Ali je problem za taj mokri čvor, jer ima ovdje i starijih osoba, trebo'o mi čvor mokri, ako ništa onaj poljski, rekao je jedan kupač za ATV.

Bazeni sa toplom vodom pored Vrbasa su  omiljeno mjesto gdje se Banjalučani kupaju, pa im nije bili teško da, kažu, u odsustvu gradske pomoći, obalu uređuju sami. Nasreću voda u ovim bazenima je čista i bezbjedna za kupanje.

Тагови: