Zaštita od poplava

"Vode Srpske": U 2023. godini planirani projekti vrijedni 19 miliona evra

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2022. 10:00

Tokom 2022. godine Javna ustanova „Vode Srpske“ realizovala je više mjera zaštite od poplava na području Republike Srpske. U ovoj ustanovi, prije svega, izdvajaju neke projekte zaštite od poplava koji su izvođeni u prethodnih nekoliko godina, a u koji su u potpunosti zatvoreni.

Ovi projekti su urađeni u okviru krovnog projekta „Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj“ koji je finansiran iz kredita Evropske investicione banke u ukupnom iznosu od 55 miliona evra. 

„Takođe, realizovani su svi neophodni radovi redovnog održavanja objekata odbrane od poplava kao što su košenje i šljunčanje nasipa, tekuće održavanje crpnih stanica i kanalske mreže, sanacija manjih oštećenja i klizišta na nasipima, održavanje sistema za navodnjavanje i drugi pripadajući poslovi. Takođe, tokom 2022. godine realizovani su hitni radovi sanacije oštećenog korita rijeke Željeznice na području Istočnog Sarajeva“, kažu u JU „Vode Srpske“.

Započeta je i realizacija nekoliko zajedničkih projekata hidrogradnje sa šest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a urađene su i pripremne aktivnosti za realizaciju mjera zaštite od poplava u okviru novog investicionog ciklusa u oblasti zaštite od poplava. Ovaj projekat je takođe reailzovan iz kredita Evropske investicione banke u vrijednosti od 19 miliona evra.

Što se tiče 2023. godine, očekuje se da će u biti potpisani ugovori i početi realizacija više mjera zaštite od poplava koje treba da budu završene u periodu do kraja 2024. godine. 

Mjere koje će biti finansirane iz novog kredita EIB-a u vrijednosti od 19 miliona evra su:

- Sanacija rijeke Vrbas kroz gradsko područje Grada Banja Luka, u vrijednosti oko 3 miliona evra;

- Nadogradnja nasipa rijeke Bosne u Modriči, u vrijednosti oko 3,8 miliona evra;

- Sanacija korita rijeka Liješanj i Grab na području Doboja, u vrijednosti oko 1 milion evra;

- Izgradnja prve faze Drinskog nasipa u Semberiji od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave u Janji, u vrijednosti oko 1,6 miliona evra;

- Regulacija rijeke Hoče, faza 1, na području Zvornika, u vrijednosti oko 1,1 miliona evra;

- Sanacija crpnih stanica na području Srpca, Broda, Šamca i Bijeljine, u vrijednosti oko 3 miliona evra;

- Sanacija rijeke Miloševice na području Prijedora, u vrijednosti oko 1,66 miliona evra;

- Regulacija rijeke Studeni Jadar u Milićima, u vrijednosti oko 750.000 evra;

„Pored navedenih mjera, JU 'Vode Srpske' izvodiće u narednoj godini i radove redovnog održavanja vodoprivrednih objekata, kao i vanredne radove zaštite voda i zaštite od potreba, ukoliko bude potrebe za takvim intervencijama“, kažu u JU „Vode Srpske“.

Ekstremne situacije štetno utiču na stanje voda

Svaka ekstremna situacija sa vremenskim prilikama štetno utiče na stanje voda, bez obzira da li se radi o dugotrajnim periodima obilnih padavina ili suše. U tom smislu, JU „Vode Srpske“ preduzima neophodne vanredne aktivnosti kako bi se održao zadovoljavajući režim voda. 

„Upravo tokom proteklog ljeta imali smo jednu takvu situaciju kada je zbog suše bio značajno smanjen dotok vode iz rijeke Drine u kanalski sistem na području Semberije, zbog čega je bio ugrožen rad sistema za navodnjavanje koji se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog takve situacije, JU 'Vode Srpske' je zajedničkom akcijom sa resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarsvu, u rekordnom roku od samo nekoliko dana preduzela radove za povećanje dotoka vode iz rijeke Drine u sistem kanala u Semberiji. Time je obezbijeđeno funkcionisanje sistema za navodnjavanje i poljoprivredne proizvodnje na području Semberije“, pojašnjavaju iz JU „Vode Srpske“.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина