Kritično u prijedorskim naseljima

Vodostaj Sane za 24 časa porastao više od dva i po metra

  • 13.05.2019.19:52

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 časa porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba "Kozara" Prijedor.

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara. 

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba "Kozara" Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru. Juče u 18.15 časova vodostaj je iznosio 128 centimetara, a večeras u 18.15 časova 402 centimetra. 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu. 

"Imamo oko 200 poplavljenih domaćinstava, a u dvadesetak kuća je ušla voda", rekao je Đaković novinarima nakon obilaska radova na popravljanju nasipa koji je noćas voda probila i gdje se okupilo 30-ak mladih da pomognu u radovima. 

Gradski štab za vanredne situacije nakon popodnevne sjednice saopštio je da su svi subjekti zaštite i spasavanja preduzeli naložene mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnosti za zaštitu od poplava. 

"Kako je prema meteorološkim predviđanjima moguće dostizanje kritičnog nivoa vodostaja rijeke Sane i plavljenja naselja u zoni rijeke Sane (Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani) upućuje se upozorenje stanovnicima u ovim stambenim zonama koji mogu biti zahvaćeni poplavom da preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava – podizanje stvari na viši nivo i preduzimanje mjera radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte", navedeno je u saopštenju.