Радна група изнијела мишљење

Враћају се маске?

  • Извор: Б92
  • 18.09.2023. 21:20

Радна група Министарства здравља изнијела је мишљење да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 данас је на седници у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" донијела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите указано је на значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике, саопштено је из Батута.

Маск критиковао украјинску контраофанзиву: Толико много смрти за толико мало!

Маск критиковао украјинску контраофанзиву: Толико много смрти за толико мало!

Донијета је и одлука о обавезном тестирању на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њиховој обавезној контроли и тестирању након прележане инфекције.

Обавезно је тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид 19.

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

На нивоу болничких установа одлучено је да тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одјељења, као и одјељења геријатрије и одјељења на којима се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лијечење.

Забрана посјета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана изврше процјену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мјера, као и да надаље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом или заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Три буџета за три године, нула инвестиција

Три буџета за три године, нула инвестиција

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смјештај хоспитализованих пацијената обољелих од ковида 19, радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета, наводи се у саопштењу.

Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смјернице за увођење неопходних промјена.

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!

Када је ријеч о вакцинацији, наводи се да се вакцинација против ковида 19 спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно-методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против ковида 19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.