Velika Sočanica

Vratio se na ognjište: Od poljoprivrede može da se živi

 • Izvor: Agencije
 • 18.03.2023.18:37

Mladi ne treba da bježe od poljoprivrede, jer svako ko je vrijedan i hoće da radi, od toga može da živi, kaže Ratko Marjanović iz Velike Sočanice koji se uspješno bavi svinjogojstvom.

Gazdinstvo njegove porodice poznato je širom Dervente, a tridesetdevetogodišnji Ratko odlučio je da poslije završenih studija nastavi da radi na svom ognjištu, prenosi "Fer portal".

“Nakon završetka fakulteta vratio sam se kući i ne pomišljam otići odavde, ne samo zato što sam ovdje rođen, već zbog toga što smatram da mladi imaju sve mogućnosti da opstanu na ovim prostorima. Kod svoje kuće je najbolje. Bio sam u inostranstvu, kod supruge u Italiji i video sam kako se živi tamo. Svugdje si stranac, a samo na svome, svoj”, kaže Marjanović.

Njegovo gazdinstvo je orjentisano na svinjogojstvo.

“Ranije smo imali ovce, a sada držimo sedam prasilica u fazi priploda i tri koje tek treba prvi put da se oprase. Svaka prasilica u prosjeku daje 15 do 20 prasića i to je čak više od očekivanog. Oplodnja je prirodna, odnosno imamo mužjaka za priplod. Trenutno imamo oko stotinu prasića na farmi”, kaže Marjanović koji se o farmi brine zajedno sa roditeljima.

Zahvaljujući modernizaciji farme, uzgoj svinja je uveliko unaprijeđen.

“Prije sedam godina smo uveli centralno grijanje na farmi i na tome je otac insistirao. To se pokazalo kao dobra odluka, jer sada imamo mali stepen uginuća, bolja je priplodnost, uspješnije prašenje i sam tov”, kaže Marjanović dodajući da svinje uglavnom plasira na tržište Dervente i da vlada dobra potražnja.

Njegova porodica već godinama se bavi i proizvodnjom i preradom žitarica, po čemu su poznati u širem regionu.

“Bavimo se i mlinarstvom i pekarstvom. U sklopu svega toga je i menadžment prodaje na čemu sam ja najviše angažovan. Prodaja je uglavnom orjentisana na Derventu, gdje imam stabilno tržište, a dio žitarica bude plasiran i u okruženju”, kaže Marjanović dodavši da obrađuju oko 40 hektara zemljišta.

Njegov stariji brat se bavi uzgojem ribe i to konzumnog šarana u ribnjacima u Velikoj Sočanici, na Bilećkom jezeru i jednim dijelom u ribnjaku u Prnjavoru, a najmlađi brat sa porodicom živi u inostranstvu.

Marjanović je jedan od tridesetak poljoprivrednika mlađih od 40 godina kojima je Gradska uprava obezbjedila dodatnih 20 odsto podrške na podsticaje koje dobijaju.

“Mnogo znači porške porodice, ali i Gradske uprave Derventa u vidu podsticaja za svinjogojstvo”, ističe Marjanović.

Mlađim generacijama poručuje da treba da traže zanimanje koje im ide od ruke.

“Čovjek treba da se preorjentiše ako mu ne ide neki posao”, dodaje on.

Da su cijene prasića značajno „skočile“ potvrđuje i Marjanović. Razlog je, objašnjava, poskupljenje žitarica, ponajviše zbog viših troškova proizvodnje.

“Kilogram žive vage prasića kreće se od 7,50 do 8,50 maraka, dok je, na primjer, u Žepču već devet maraka. Za Novu godinu i Božić imali smo i nestašicu prasića bez obzira na više cijene”, rekao je Marjanović, prenosi "Derventski list".

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.