Највише погађа дјецу

Хара стомачни вирус, ево како се преноси

  • Извор: Блиц
  • 27.09.2023. 08:46

Стомачни вирус који хара Србијом и Републиком Српском, већином је погодио млађу популацију, па су тако домови здравља и болнице пуне дјеце предшколског узраста. Вирус није заобишао ни старију популацију, али према ријечима наших саговорника, они доста боље подносе него дјеца.

Главни проблем који овај вирус доноси са собом је дехидратација, али олакшавајуће је, како кажу, јер траје пет до шест дана.

Симптоми су углавном исти као и раније - мучнина, повраћање, малаксалост, дијареја, пролив. Температура може да буде један од симптома, али како наглашавају доктори, не мора увијек да буде.

Стомачни вируси постали агресивни

Стомачни вируси који тренутно харају су постали доста агресивни, али срећом не трају дуго - казао је за "Блиц" доктор специјалиста педијатрије Саша Милићевић.

Ову појаву на лакту сви сматрају нормалном, али може бити симптом болести

Ову појаву на лакту сви сматрају нормалном, али може бити симптом болести

- Јављају се и дјеца и родитељи, они обично доведу дијете, а када питам има ли још неко у породици тегобе, онда кажу да имају и мама, тата, бака, дека... - казао је он.

Нишлијка Милена С. се већ пет дана бори са температуром које њено двогодишње дијете има. Температура и кашаљ су прије два дана прешли и на њу, али и стомачне тегобе.

Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

- Температура никако није спадала, на отприлике свака четири сата је расла. Дете ноћима није спавало, чак је и тресла грозница. Љекар нам је казао да је у питању вирус који влада међу дјецом, а пошто се стање није данима поправљало, укључили смо и антибиотике - испричала је она за "Блиц".

Угрожена дјеца и старије особе

Иако је вирус највише захватио дјецу, ни одрасли нису остали поштеђени. Код њих је другачија ситуација, јер га боље подносе.

- Одрасли се добро држе, узимају терапију на вријеме. Они су најоданија популација - поручује доктор Александар Стојановић, директор Дома здравља "Палилула".

Стравична несрећа: Једна особа погинула, три тешко повријеђене

Стравична несрећа: Једна особа погинула, три тешко повријеђене

Доктор Милићевић наглашава да људи који су у зрелом добу добро поднесу вирус, али да су угрожена дјеца и старије особе.

Докторица опште праксе у Жељезничкој амбуланти у Нишу Невена Соколовић Игњатовић, казала је за "Блиц" да имају спорадичне случајеве, али да "није ништа масовно и застрашујуће".

Симптоми

Саговорници "Блица" сагласни су у вези са тим који симптоми упућују на постојање стомачног вируса. Неки од њих су мучнина, повраћање, дијареја, малаксалост...

Такође, ту су дехидратација, ниска температура, грчеви у стомаку, лоше расположење...

Народно вјеровање: Вријеме на Крстовдан одређује каква ће зима бити!

Народно вјеровање: Вријеме на Крстовдан одређује каква ће зима бити!


У разговору за "Блиц" нагласили су и да вирус не траје дуго, те да деца неколико дана не би требало да иду у школу или вртић уколико имају симптоме. Као проблем у вези са овим вирусом, доктор Милићевић види то што се брзо шири.

Шире се капљичним путем и контаминираним рукама

Милићевић је појаснио да се ови вируси шире капљичним путем, али и рукама које су контаминиране.

- Дјеца не воле да перу руке, у вртићу додирују играчке па онда пренесу клицу. Родитељи некада забораве да оперу руке када пресвуку дете и онда се то много преноси - појаснио је он. Додаје и да примјећује да велики број и дјеце и одраслих имају те тегобе.

Аустријски медији откривају шта је претходило Ризвановићевом самоубиству

Аустријски медији откривају шта је претходило Ризвановићевом самоубиству

- Раније се знало отприлике када је сезона да владају ти вируси, сада је просто нема и јавља се било када и лети и зими. Проблем је што ти вируси толико знају да дехидрирају и одрасле и децу да то може да буде опасно - наглашава доктор Милићевић.

Дехидратација је посебно проблем код мање дјеце, јер вода чини већи проценат његовог тијела и када је губи "може да буде чак и опасно по живот када су у питању бебе или старе особе".

Најважније је надокнадити течност, али знати и како

У ситуацији да је дијете или одрасла особа добила стомачни вирус, најважније је надокнадити довољно течности, али и електролите.

- Ако се уноси само да вода, то није довољно, морају да буду укључени и електролити, калијум, натријум, хлор.. Ако се само дају вода или чај, нећемо направити добру надокнаду онога што деца изгубе - нагласио је доктор Милићевић.

Магарци постали истинско благо, али и уносан посао

Магарци постали истинско благо, али и уносан посао

Уношење течности се може обавити инфузијом, али и кроз уста, те се доста течности на тај начин врати.

Када треба да се укључи инфузија?

На питање када би требало укључити инфузију интравенским путем, доктор Милићевић саветује да се то уради у случају да дијете много повраћа и када није у могућности да течност унесе кроз уста.

- Ако дијете или одрасла особа не повраћа, онда може да се даје кроз уста, а ако повраћа онда да се даје инфузија која садржи све те електролите. Некад родитељи мало преурањено траже инфузију, али тачно се зна кад се она даје - поручује он.

Ријалити

Ријалити "Елита" се неће данас емитовати

Како је казао, љекари избјегавају давање инфузије ако неко може да је добије кроз уста.

- Тачно се знају индикације када се даје. Може да се инфузија даје и у кућним условима, али обично се даје у болничким - наглашава доктор.

Нису алергије, нити ковид

Доктор Александар Стојановић казао је за "Блиц" да стање у Дому здравља "Палилула" није критично, те да је стомачни вирус ухватио децу, предшколске популације и дјецу из обданишта.

- Дјеца дехидрирају, дођу на време, добију терапију и не иду у вртић 5-6 дана - рекао је он.

Шта пише у споразуму о пуном суверенитету БиХ

Шта пише у споразуму о пуном суверенитету БиХ

Сматра и да се највјероватније ради о инфекцији са преласком из љетњег у јесењи период.

- Нису алергије, није ковид, то је једноставно стомак који реагује код дјеце која су осјетљива. Вирус се такође санира у року од 5 дана - казао је он у разговору за "Блиц".

Вакцинација против грипа од 1. октобра

Стојановић је такође казао да су јуче стигле четворовалентне вакцине за грип, које ће почети да се дају од 1. октобра.

- Први пут ће се Торлакова вакцина моћи давати и старијима од 65 година јер је верификована - поручио је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм