Сана

Храбри Приједорчани спасили младића од утапања

  • Извор: Агенције
  • 28.09.2023. 10:35

Приједорчани Дејан Инђић и Саша Кобас познају се дуже од 10 година. Док Дејан већ неколико година ради у иностранству, Саша тренутно живи и ради у Бањалуци. Случајност, судбина или нешто треће хтјели су да се протеклог понедјељка обојица задесе у Приједору, истовремено.

Да се нађу у право вријеме, на правом мјесту, на обали Сане.

Да спасу живот свог младог двадесеттрогодишњег суграђанина који је скочио у ријеку.

"Дошао сам пар дана кући да обиђем трудну супругу и дијете. Већ неко вријеме договарао сам се са Сашом да се нађемо, попијемо кафу и попричамо. Потрефило се да је био у Приједору пар дана да обиђе породицу. Чули смо се а потом и срели у центру града", почиње причу некадашњи голман Рудар-Приједора, Омарске, Борца из Козарске Дубице…

"Пао је договор да одемо на колач у један угоститељски објекат уз обалу Сане. Дејо је хтио да одемо аутомобилом, ја сам га наговорио да кренемо пјешке. Нисмо ни знали да ће нам то промијенити живот", надовезује се Саша, познати ДЈ Кобy који је радо виђен гост у многим дискотекама и кафићима, а у слободно вријеме игра фудбал у бањалучком друголигашу "Наприједу".


Нагорно-Карабах престаје да постоји!

Нагорно-Карабах престаје да постоји!

Кренувши даљим путем стигли су око 14.30 часова на обалу Сане иза хотела "Приједор" код сплава.

"Коментарисали смо садашњи изглед, његову оронулост али и чињеницу да је помјерен мало низводно. Чучнуо сам да видим нешто са стране и у том тренутку сам видио да је нешто "бућнуло" у воду са пјешачког моста који води на другу обалу. У том тренутку Сале је повикао "ено га скочи човјек". Погледали смо се на тренутак а потом потрчали према мостићу", каже Инђић.

Додаје да су прелазећи мостић на њему угледали бицикл наслоњен на ограду.

"Још док смо претрчавали мост повикао сам према младићу у ријеци "знаш ли да пливаш, знаш ли да пливаш". Пошто смо већ стигли на лијеву обалу кретали смо се малтене упоредо с њим и дозивали га. Неко вријеме је млатарао рукама а потом кренуо да тоне и само је успио да каже "упомоћ" неколико пута", прича Кобас.

С обзиром да су већ постали свјесни да је враг однио шалу и да се момак утапа, њих двојица су на крају тениских терена већ одлучили да ускоче у Сану и да га покушају спасити.

"Није било пуно размишљања. Мислим да смо у пар секунди скинули одјећу и обућу и кренули да улазимо у воду. Обала је на том мјесту пуна траве и неког ситног растиња али у налету адреналина нисмо ни мислили о томе. Обојица смо улетјели унутра и запливали како би што прије стигли и спасили момка. Мислим да смо га обојица шчепали за дукс и капуљачу извлачећи му главу изнад воде", прича Дејан у једном даху.


Камионџија из БиХ повријеђен у Аустрији, хеликоптером пребачен у болницу

Камионџија из БиХ повријеђен у Аустрији, хеликоптером пребачен у болницу

"С обзиром да сам прије завршио курс за спасиоца и радио на неколико базена, знам како се поступа у оваквим ситуацијама. Младић је већ био сав модар, држали смо му главу ван воде али нам је због његове натопљене одјеће посао био отежан. Већ у води гледао сам да му отворим уста како би из себе избацио нагутану воду и дошао себи. На сву срећу успјели смо у томе", каже Саша.

Након што су успјели доћи до несретног младића и учинили први корак да га спасу, требало је изаћи из хладне Сане што прије.

"Још док смо били у води схватили смо да неко трчи преко моста на ову страну обале да нам помогне. С обзиром да је на том мјесту ријека дубока и да нисмо могли стати на дно, и да га ту због растиња нисмо могли извући на обалу морали смо с њим отпливати низводно. Тек смо послије моста успјели наћи мјесто поред шибља гдје смо га успјели извући на сигурно", додаје Инђић.

Његов пријатељ каже да је тада младић већ помало дошао себи, али им није било лако да га извуку на обалу.

"У тим тренуцима на обалу су стигла два полицајца и радници хитне помоћи па су га они преузели. Нас двојицу су огрнули неким ћебетом и тек тада смо почели да размишљамо како је хладно и шта се управо десило. Почели смо да се смијемо, не знам само да ли од среће или од муке", прича Кобас.

Иначе, обојица су током акције спашавања задобили огреботине и подеротине од траве и шибља у води и на обали Сане, али то им сада најмање смета.

На питање да ли су уопште размишљали треба ли помоћи у тој ситуацији, углас одговарају да се све десило у тренутку и да није било превише размишљања, као и да би све учинили опет.

"Видјели смо да је у близини мјеста догађаја било још неких људи и да нису реаговали осим што су позвали хитну и полицију. Хвала им и на томе, нас двојциа би опет ускочили у воду без обзира на то какве су околности", кажу саговорници.

Додају да су тек након одласка својим кућама и разговора са најближима схватили шта се десило и да су заједно спасили један млади живот.

"То вече ме контактирао брат од момка који је скочио у Сану и захвалио се у име цијеле породице. Надам се да ће с њим све бити у реду и да ће успјети пребродити овај тежак период. Не знам зашто се све десило али сам сигуран да се проблеми који га муче сигурно могу ријешити на много бољи начин", каже Дејан, преноси "Приједор данас".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.