Poznati kuvar

Omiljen čak i u bolničkom krevetu: Zašto banjalučki maturanti vole svog kuvara Peđu

  • Извор: БЛ портал
  • 07.05.2023. 09:55

Vjerovali ili ne, predavao sam učenicima samo jednu godinu i nisam ih dugo zbog bolesti ni vidio, a oni su me ove godine kao maturanti izabrali za jednog od omiljenih profesora u Ugostiteljskoj školi u Banjaluci.

Tako svoju priču za BL portal započinje poznati banjalučki kuvar i profesor, Predrag Tošić, koji je prije mjesec dana po drugi put pobijedio karcinom i sada je spreman za neke nove i ljepše pobjede.

U ovim strašnim danima, kad čitav region bruji o nezapamćenoj tragediji u Beogradu, Predrag bi, radije, da govori o divnoj djeci koja su mu u školi spremala čak i ručak iznenađenja.

Horor kod Tuzle: Sjekirom ubio suprugu

Horor kod Tuzle: Sjekirom ubio suprugu

“Zbog pregleda i termina kod ljekara nisam mogao doći u školu i mnogo mi je žao zbog toga. Uvijek sam svjestan da imamo divnu djecu i vjerujem da ih je, na neki način, dirnula moja priča, ali opet mogu reći da sam i dosta popustljiv profesor. Našalio sam se da sam možda omiljen jer me dugo nisu vidjeli”, kroz osmijeh priča Predrag.

Priznaje da bi možda bilo bolje da je strog, ali, eto, ne može tako. I sam je nekad bio učenik škole u kojoj danas predaje.

“Meni je lako biti profesor, jer predajem praktičnu nastavu kuvanja, a ja volim pripremu hrane, pa i da o njoj pričam i to djeca osjete. Opet moram reći da imam sjajne kolege u školi, a meni je olakšavajuća stvar što s djecom učim u hodu, pa im je to malo zanimljivije“, napominje Predrag.

Kako se izboriti sa stresom nakon tragedije: Jedan razgovor neće sve riješiti

Kako se izboriti sa stresom nakon tragedije: Jedan razgovor neće sve riješiti

Priznaje da je u školu dospio spletom okolnosti i da je danas presrećan što je već desest godina profesor. Prije toga radio je na kruzeru i tu je saznao da je teško bolestan. Hitno ga premještaju u izraelsku bolnicu, na operaciju, koja nosi samo pet odsto šansi da preživi.

“Prvih mjesec dana nakon operacije bili su rizični, ali drug mi je poslao poruku da moram ozdraviti, pa da idemo zajedno posjetiti Brazil i zajedničkog prijatelja. Nakon toga transportovan sam u Banjaluku gdje sam odlazio na hemoterapije, i stalno sam sebe motivisao tom luckastom idejom kako ću ubrzo u Brazil“, prisjeća se Peđa i priznaje da je tek kasnije shvatio kroz šta je sve prošao.

Taman kada je pomislio da je ta strašna priča iza njega, prošle godine ponovo mu je otkriven karcinom, ovaj put testisa. Sada je imao još veći razlog da živi - to su dvojica mališana i njegova supruga.

Ko je sve dio monarhije i šta je posao kralja

Ko je sve dio monarhije i šta je posao kralja

"Eto, mogu sada reći da sam prije mjesec dana zvanično završio s tim. Nadam se da će tako i ostati, ali kroz sve to spoznao sam koliko su ljudi dobri i da imamo sjajne ljekare. Ono što sve nas na onkologiji muči jeste taj proces primanja hemoterapija, mnogo toga ti je tada zabranjeno, željan si svega. Ironija, ja kuvar, a željan hrane”, prisjeća se Peđa. 

Zbog tih teških dana, pokrenuo je i sajt - Zakuvaj.com i Youotube kanal, na kojima otkriva sve tajne kulinarstva, ali i recepte koje mogu korisititi i osobe koje imaju zdravstvene probleme. Naravno, u dogovoru sa ljekarom.

Dodaje da je tokom liječenja smršao 20 kiliograma, a onda mu je "prekipjelo“ i odlučio je da pojede zalogaj crne čokolade, da vidi reakciju. I tako, korak po korak, svaku namirnicu je isprobavao, pratio svoj organizam i ono što mu nije škodilo počeo da jede.

Darinka Petrović za ruski portal o odnosima Srba i Rusa, filmu, pravoslavlju...

Darinka Petrović za ruski portal o odnosima Srba i Rusa, filmu, pravoslavlju...

“Balans je teško pronaći, ali treba nekad izaći u susret tim luckastim željama, na sekund bar, pa ćemo se kasnije vratiiti u taj kolosjek terapija i zabrana. Zato sam odlučio da prenesem ljudima sve kulinarske recepte i trikove”, objašnjava Peđa i dodaje da ga pomalo nervira podjela hrane na zdravu i nezdravu, jer smatra da je u balansu ključ svega.

Zakuvaj.com nastao je i zahvaljujući njegovoj supruzi, kojoj nije teško da satima uči o montiranju videa, uređivanju zvuka, sajta i ostalog, jer, kako kaže, ljubav je začin svega.

Predrag Tošič je tokom liječenja pokrenuo i akciju da se svaka bolnička soba uljepša slikama, ali on skromno kaže da je to samo prepisao iz Izraela, u želji da ljudima koji biju bitke bar nečim skrene misli.

Počeli pripremni radovi za izgradnju bolnice u Trebinju

Počeli pripremni radovi za izgradnju bolnice u Trebinju

Kako važi za najpoznatijeg banjalučkog kuvara, radio je i na televiziji. Često je bio gost i kulinarskih emisija Alternativne televizije. Kako kaže, posebno ga je radovala emisija u kojoj je direktno na banjalučkoj Tržnici spremao hranu i snimao “šou”.

“Taj direktan susret sa ljudima je predivan, neki počnu da te prepoznaju i pozdravljaju i tako sam upoznao brojne prijatelje. Sve što sam radio, činio sam uz puno ljubavi i tako učim svoje đake, jer tada uspjeh mora doći“, kaže neumorni borac Predrag.

Za dio te borbe, još jednom podsjeća, zahvalan je svim svojim đacima, ali i kolegi Mariju Piljagiću koji je preuzeo njegove učenike i sa njima, kaže Peđa, vrhunski odradio praktičnu nastavu.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.