Podaci

Zavod za statistiku: Nikada više nismo zarađivali

 • Izvor: ATV
 • 02.01.2023. 19:09

Nikada više nismo zarađivali. Tako barem kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku. Novembar je obilježio rekordan prosjek – 1.211 KM. Lani se najbolje plaćalo u sektoru informacija i komunikacija. Prosječna plata tu je bila 1.577 KM. Najmanje u građevinarstvu - 875 KM.

"Nominalno je veća u odnosu na oktobar 1,1%, realno 0,6%, što je posljedica inflacije. U poređenju s istim mjesecom prethodne godine nominalno veća za 7,6% i ono što je važno, realno nije bila manja kao nekoliko mjeseci iza nas, nego je veća za 2,5%", kaže direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Darko Milunović.

Zaposlene u sektoru informacija i komunikacija dobro su pratili i zaposleni u finansijskim djelatnostima – prosjek je 1.555 KM, javnoj upravi i odbrani 1.533, isto toliko i u zdravstvu. Prema posljednjim rezultatima, znatno ispod republičkog prosjeka plate su bile u prerađivačkoj industriji 982 KM, saobraćaj i skladištenje 901, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 921 KM.

"Realno na godišnjem nivou, prosječna plata je najviše rasla u oblasti obrazovanja 9,2%. Da podsjetim, realan rast plata na godišnjem nivou je 2,5 %, znači to je neki prosjek. Obrazovanje kao oblast iskače iz tog prosjeka u pozitivnom smislu, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 6,8%", kaže Milunović.

Nije tako sjajno npr. u oblasti bankarstva. Tu je zabilježen realan pad plata od 10,7%, administrativne djelatnosti čak 11%. Prosječna neto plata u Republici Srpskoj veća je od prosječne plate u Federaciji BiH i Sjevernoj Makedoniji. Poslije Crne Gore najveći rast neto plata u regionu zabilježila je Republika Srpska.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.