ATV

Republička tržišna inspekcija

Zbog nepravilnosti u izdavanju stana na dan izrečene kazne od 30.200 KM

 • Извор: РТРС
 • 17.05.2023. 10:57

Republička tržišna inspekcija je u proteklom mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.

U 43 slučaja utvrđeno je da lica nisu uredno registrovala djelatnost, a oglasila su pružanje ovih usluga, zbog čega im je izrečena zabrana daljeg rada, kao i novčana kazna, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registrovanih subjekata, te su u ovim slučajevima nalagane mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricane novčane kazne.

Voda prelazi preko nasipa, situacija nije bila gora od 1988.

Voda prelazi preko nasipa, situacija nije bila gora od 1988.

Iz Inspektorata su podsjetili da je ovaj vid iznajmljivanja smještaja od fizičkih lica definisan Zakonom o ugostiteljstvu od 2017. godine.

"S obzirom na to da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, želimo naglasiti da prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire", navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata apeluju na fizička lica koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju da počnu sa obavljanjem ove djelatnosti - da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

Tvorac Chat GPT-a pred Senatom, umjesto senatora govorila vještačka inteligencija

Tvorac Chat GPT-a pred Senatom, umjesto senatora govorila vještačka inteligencija

Inspekcija će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbila neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.