ATV

Preporučuju i preventivne mjere

Zbog ujeda zmije otrovnice tri osobe završile u bolnici

  • Извор: Агенције
  • 27.06.2023. 15:29

U ovoj su sezoni dosad potvrđena tri slučaja ugriza zmije otrovnice u Univerzitetsko kliničkoj bolnici Mostar iz koje napominju da imaju dovoljne količine protivotrova, odnosno seruma protiv zmijskog otrova.

Tokom ove sezone u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar hospitalizovana su tri bolesnika sa srednje teškom kliničkom slikom ugriza zmije otrovnice – potvrdili su iz te zdravstvene ustanove.

Zmija izvađena iz mora u Crnoj Gori

Zmija izvađena iz mora u Crnoj Gori

Nakon uspješno provedenog liječenja, pacijenti su, dobrog opšteg stanja, otpušteni na kućno liječenje.

Kada je u pitanju serum protiv ugriza zmije, kažu kako uvijek nabavljaju dovoljne količine seruma antiviperinuma za potrebe svih potencijalnih pacijenata. Pritom naglašavaju kako bi optimalno vrijeme za primjenu ovog seruma bilo unutar dva časa od ugriza zmije otrovnice.

Zmije otrovnice drže kao kućne ljubimce: Djeca se igraju s kobrama

Zmije otrovnice drže kao kućne ljubimce: Djeca se igraju s kobrama

– Pri pružanju prve pomoći i transportu osobe koju je ugrizla zmija ne preporučuje se isisavanje otrova, spajanje ranica od ugriza, stavljanje leda ili primjena seruma oko mjesta ugriza – upozoravaju iz bolnice, te dodaju:

– Ovakvog pacijenta je potrebno smiriti, utopliti, imobilizovati ugroženi ekstremitet, a ako se radi o ugrizu za prst ruke, potrebno je odmah skinuti prsten i drugi nakit, te bolesnika staviti na bok ako povraća. Ako se radi o medicinskom transportu preporučuje se davanje infuzije intravenskim putem.

Zmije

Zmije "okupirale" ovaj grad: Jedna stvar posebno zabrinjava!

Preporučuju i preventivne mjere, kao što je nošenje adekvatne obuće i odjeće za odlazak u prirodu i obavljanje poljoprivrednih radova, prenosi N1.

Sigurno mu je pomoglo sa probavom: Ugledao ogromnu zmiju dok je sjedio na šolji

Sigurno mu je pomoglo sa probavom: Ugledao ogromnu zmiju dok je sjedio na šolji

Vatrogasci su u posljednje vrijeme imali pune ruke posla zbog uklanjanja zmija iz kuća i automobila, a iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar pozvali su građane da očiste dvorišta, te da ne ostavljaju otvorena vrata.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Немирни (12+)

    Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

  • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

    Серија: Мочвара (16+) (Р)