Selo kod Rogatice

Žene u Borikama za traktorskim volanom

  • Извор: АТВ
  • 26.11.2022. 20:00

Žene u Borikama kod Rogatice voze traktor i bave se poljoprivredom. Vrijedne su, sposobne i ništa im ne pada teško.

Najmlađa među njima je Ivana Planojević. Rame uz rame sa svojim suprugom, za traktorskim volanom, obrađuje 40 duluma zemlje pod krompirom.

“Mi smo kraj poznat po proizvodnji krompira i onda dok djeca ne pristignu znaju žene da uzmu malo traktor u svoje ruke da pomognu”, kaže Ivana Planojević, poljoprivredni proizvođač iz Rogatice.

“I ti pomažeš?”, “Pomažem. Ja sam naučila traktor kao mala da vozim. Tata me je naučio kad sam imala 11 godina. Meni je to bilo privlačno, volim tako da vozim”, ispričala nam je Ivana.

Ivana ima 29 godina. Majka je troje djece. Ima energije, volje i, kaže, sve stiže. Osim krompira, od kojeg porodica ima najveću zaradu, tu je i deset duluma zemlje pod žitom, 600 sadnica aronije, nešto stoke. 

“Naš narod je ovdje navikao viđa nas par žena što vozimo traktor. Međutim, ljudi sa strane znaju da prođu, pa stanu da slikaju, njima je to čudno i interesnatno. Ali mi smo ovdje žene spremne i sposobne pa nam i ta vožnja traktora nije ništa strašno”, rekla je Planojevićka.

A kada poslove završe, žene ovdje i te kako znaju sebi da ugode. Okupile su se i osnovale Udruženje žena Borike. Druže se, putuju, promovišu svoj kraj, tradiciju i gastro specijalitete boričkog platoa. Uz kaficu se razmijeni i po koji savjet oko nove mehanizacije, jer to je u Borikama, ipak, nezaobilazna tema.