Godišnjica odbrane Gradiške

Živote dali za odbranu Srpske

  • 08.08.2018. 19:29

Moj brat je izbjegao u Gradišku iz Rijeke, i nakon tri sedmice je otišao u rat - prisjeća se Mioljka Pjanić iz Cerovljana. NJegov brat je bio među 16 poginulih 8. avgusta 1992. kada se Gradiška odbranila od hrvatskog napada koji je došao preko Save. 

"Moj brat Miloje Ajder poginuo je '92. Mi smo njega izgubili, a od srca smo ga voljeli. Bio je jako prijatan, dobar čovjek. On je došao iz Rijeke, odakle su ga protjerali. Nije živio ni 20 dana, otišao je u rat, i u tome se završilo sa njim," kaže Pjanićeva.

Iz lokalne boračke organizacije poručuju da je spomen-kompleks u Bok Jankovcu od posebog značaja za odbranu Republike Srpske. Podsjeća da na tom području, vjerovatno, Srba ne bi bilo da 16 hrabrih momaka nije dalo svoje živote 1992. godine. 

"O Bokovima je u ovih 26 godina rečeno dosta. Samo mogu reći - da nije bilo ovih momaka možda mi danas ne bi bili ovdje. Ne bi bile ovdje mnoge izbjeglice koje smo kao grad Gradiška uspjeli smjestiti, i oni su danas naši stanovnici," rekao je Zoran Trnjanin, predsjednik mjesne Boračke organizacije Bok Jankovac-Mačkovac.

Vijence su u Bok Jankovcu između ostalih položili delegacija Vlade, predvođena premijerkom Srpske Željkom Cvijanović, izaslanik predsjednika Srpske, delegacija Narodne skupštine. Najvažnije da pokažemo duboko poštovanje onima koji su braneći slobodu dali živote i dijelove tijela, poručila je premijerka nakon parastosa.

"Da pokažemo šta je naš najvažniji politički, moralni, svaki drugi cilj - a to je jaka Republika Srpska. Svaki put kad obilježavamo ovakve događaje, i kada smo tužni zbog smrti ljudi koji su dali svoje živote, isto tako moramo da slavimo i život Republike Srpske i ja mislim da ta spona definitivno uvijek postoji," rekla je Cvijanovićeva.

"To je bilo vrijeme kada su naši hrabri ljudi, nošeni snagom volje, snagom duha, snagom svijesti, snagom vjere, čežnjom za postignućem cilja, a cilj je bio odbrana svojih prostora, odbrana svojih porodica, odbrana svoga naroda - i oni su to dostojanstveno uradili, na najbolji mogući način, nažalost dali su veliku žrtvu u toj borbi," rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Jedinica hrvatske vojske "Berbir bojna", je rano ujutro 8. avgusta 1992. godine prešla Savu u mjestu Bokovi i napala srpske položaje. Nakon žestokih borbi napad je odbijen.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.