Ветеринар објашњава

Змија снимљена у Сарајеву: Грешка је убити је

  • Извор: Радио Сарајево
  • 09.06.2024. 17:42

Сарајлије су данас уочили змију уз ријеку Миљацку на подручју сарајевског насеља Отока.

На друштвеним мрежама објављен је снимак, а тим поводом портал Радиосарајево.ба контактирао је Емру Хамидовић, докторицу ветеринарске струке, која је објаснила о којој врсти се ради те како се понашати када уочимо змију.

"На снимку је смук, највећа змија у БиХ. Она није отровна и врло је корисна змија коју је велика погрешка убити. Змије су дио наше природе и чим прије прихватимо ту чињеницу, лакше и боље ћемо реаговати када их сретнемо", казала је ветеринарка за портал Радиосарајево.ба.

"Гмизавци изазивају страх или осјећај нелагоде код људи, али не морамо нешто вољети да би учили о томе. Најбоље је одмакнути се од змије и посматрати како се храни штетним глодарима који би нам проузроковали много више штете него та змија. Требамо се више фокусирати на коегзистенцију људи и змија јер би се изненадили колико су ти рептили корисни за нашу околину. Дакле, најбоље се одмакнути и не покушавати направити први корак јер змија када се осјети угрожено бориће се за свој живот", закључила је Емра Хамидовић за портал Радиосарајево.ба.

Трагедија на бадминтону: Рекет пукао током игре и усмртио дјевојчицу (6)

Трагедија на бадминтону: Рекет пукао током игре и усмртио дјевојчицу (6)

Подсјећамо, у Босни и Херцеговини живи 14 врста змија, од којих су само три отровнице -поскок, шарка и врло ријетки балкански шарган, док је преосталих 11 неотровно и безопасно. Све три врсте змија отровница које живе у БиХ могу се препознати по карактеристичној цик-цак шари на леђима, трокутастој глави прије које се тијело јасно сужава, те по кратком здепастом тијелу. По обојености одступа шарка, која може бити и потпуно црна или имати низ испрекиданих попречних пруга.

Пратите нас и путем Вибера