ФЗО

Знате ли како можете да остварите право на лијечење изван Српске?

  • Извор: Независне
  • 21.02.2024. 09:24

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске имају право да се лијече и изван Републике Српске, али да ли знате у којим ситуацијама и које услове је потребно да испуните?

Особе које су осигураници ФЗО РС могу се лијечити изван Српске у случајевима када лијечење није могуће спровести у нашим здравственим установама.

Иначе, осигураници ФЗО РС се на лијечење упућују углавном у здравствене установе Србије, а потписане уговоре имају са здравственим установама попут Војномедицинске академије, Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Специјалне болнице за рехабилитацију Горња Трепча и др. 

Списак установа са којима ФЗО РС има уговоре доступан је на www.здравство-српске.орг.

Како се остварује ово право?

Ово право се остварује:

На основу приједлога здравствене установе у Српској 

Љекарски конзилијум установе терцијарног нивоа (УКЦ РС) може да предложи упућивање на лијечење изван Републике Српске у случају да су исцрпљене могућности лијечења у нашем здравственом систему. 

Упућивање на лијечење изван Српске врши се на основу Листе обољења, стања или повреда, за које се може одобрити пружање услуге лијечења и/или дијагностичког поступка изван РС. 

Такође, у одређеним околностима осигуранику се може одобрити лијечење и/или спровођење дијагностичког поступка у здравственој установи изван Српске и за стања или обољења која нису прописана поменутом листом. У том случају је обавеза конзилијума здравствене установе терцијарног нивоа који даје приједлог да наведе детаљно образложење изузетних медицинских или других разлога на којима се приједлог заснива.

Иначе, процедура је таква да УКЦ РС свој приједлог упућује Фонду, или приједлог са потребном документацијом предаје осигураник или члан породице у Фонд, гдје га разматра комисија ове установе, а о одлуци комисије осигураник се обавјештава путем рјешења које се доставља на кућну адресу осигураника. 

Уколико се осигуранику одобри лијечење, све трошкове лијечења у установама изван РС финансира ФЗО РС, изузев партиципације коју плаћају осигураници који нису ослобођени плаћања ове обавезе. 

У рјешењу се, такође, наводи у коју установу се осигураник упућује, као и колико је одобрено дана лијечења. 

Ако се у току лијечења испостави да је потребно дуже лијечење, установа у којој се осигураник лијечи упутиће Фонду захтјев за продужење лијечења.

На основу препоруке здравствене установе изван Српске у којој је осигураном лицу одобрено лијечење Када лијечење није могуће обавити ни у здравственим установама у Србији, онда те установе имају могућност да препоруче лијечење у некој другој земљи у иностранству, нпр. Италија, Аустрија, Њемачка и др. 

У тим ситуацијама Фонд финансира лијечење под условом да је препоручено лијечење научно доказано и прихваћено у пракси. 

Процедура остваривања права по овом основу подразумијева подношење захтјева у пословници Фонда уз који се прилаже медицинска документација, препорука за лијечење и предрачун трошкова лијечења, као и рјешење о одобреном лијечењу у болници изван РС са којом Фонд има уговор, а која је препоручила лијечење у другој земљи. 

Осигураник попуњава и одговарајућу изјаву, коју је потребно овјерити у општини, а образац изјаве може се добити у Фонду.

Када су у питању земље са којима БиХ има уговоре о социјалном осигурању, а којим је предвиђена могућност упућивања на циљано лијечење у другу државу уговорницу (Словенија, Италија, Аустрија, Чешка), осигуранику се уз рјешење о одобреном лијечењу или дијагностичком поступку издаје попуњен двојезични образац - потврда о одобрењу лијечења у другој држави уговорници. У овим случајевима није потребан предрачун, већ образац представља уједно и гаранцију да ће ФЗО РС преузети трошкове здравствених услуга пружених у установама које су у јавном здравственом систему поменутих држава.

На основу међународних споразума о социјалном осигурању 

Право на здравствену заштиту по овом основу могуће је остварити само у земљама са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању, попут Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Аустрије, Њемачке, Италије и др. 

Право на коришћење здравствене заштите у тим земљама обезбијеђено је радницима на привременом раду, редовним студентима, запосленима у дипломатско-конзуларним представништвима, осигураницима који у иностранство путују службено, те осигураницима који у те земље одлазе као туристи или из другог приватног разлога. 

У складу са међудржавним споразумом, обим здравствене заштите је ограничен на хитну медицинску помоћ (туристи), односно неодложну здравствену заштиту до повратка у Републику Српску (за остале). 

Да бисте остварили ово право, неопходан је одговарајући ино-образац, који можете да добијете у пословници Фонда прије одласка у иностранство и то на основу потврде породичног љекара да сте способни за путовање, те друге документације у зависности од разлога боравка у иностранству.

Више о свему овоме читајте на ЛИНКУ.

Битно је нагласити да за дјецу до 18 година лијечење у иностранству финансира Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, када лијечење није могуће у Републици Српској и у установама изван Српске са којима ФЗО Српске има потписане уговоре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: