Žena primjer

Zorica Lazić na 30 hektara uzgaja povrće

  • Извор: АТВ
  • 05.09.2022. 19:23

23 godine poljoprivreda je izbor Zorice Lazić i njene porodice. Na preko 30h zemljišta na otvorenom i u plastenicima uzgajaja se povrće.

"Proizvodimo krastavac, paradajz i papriku, boraniju, zavisi sve od godine do godine, nije nikada isto, ali osnovna nam je kultura krastavac. Radimo dosta i na otvorenom polju, sijemo krompir luk i cveklu, to su nam osnovne kulture", kaže Zorica Lazić, Golo Brdo kod Bijeljine.

Počeci nisu bili laki. Trebalo je dosta truda i rada da se sve postavi na noge. Danas je ovo gazdinstvo ozbiljan proizvođač i prerađivač u Semberiji. Biti poljoprivrednik nije lako, ali je lakše nego ranije.

"Nije lako, naporno je, ali ako se nešto voli može sve da se stigne i da se dobro organizuje, onda ništa nije teško. Sada je mnogo lakše, promijenilo se dosta toga, mnogo više se radi sa mašinama, prije se radilo sve ručno, čistio se luk, vadio, a sad se sve to mašinski radi", kaže Lazićeva.

Bez obzira na probleme i brojne izazove, Zorica kaže da je njihova namjera da ostanu u poslu. Posebno je raduje što su i djeca odlučila da se bave poljoprivredom.

"Što se tiče proizvodnje nećemo nikada prestati da se bavimo tim, i djeca su već sad prirasla i oni rade sve ovo s nama, završili su , ovaj stariji je završio Poljoprivredni fakultet, drugi ide na fakultet, tako da i oni ostaju ovdje da rade sa nama", kaže Lazićeva.

Bavljenje poljorivredom nosi brojne izazove. Resorno ministarstvo podsticajima daje snagu svim poljoprivrednim proizvođačima da se lakše izbore sa problemima koje svaka godina nosi, kaže Zorica.

Тагови: