Огромна штета

Афричка куга му убила стотине свиња: То је био наш живот 40 година

  • Извор: 24сата.хр
  • 20.11.2023. 11:15

Афричка куга свиња бројним пољопривредницима у нашем региону нанијела је неизмјерну штету од које ни сами не знају како да се опораве.

Један од њих је Винковчанин Ален Барић, којем је ова болест убила стотине свиња и потпуно испразнила фарму.

"На нашој фарми еутаназирано је пар стотина свиња, болест је постојала. Свиње су почеле угибати сваким даном све више, прво је кренуло од губитка апетита, биле су потиштене, мање се кретале, цвилиле су и падале, уши су постајале плаве, а потом угинуће - такво нешто још нисмо видјели", каже Барић за портал "24сата".

Додаје да му ова фарма није била посао, већ начин живота.

"То је био наш начин живота, а не посао јер кад имаш 40 година и живиш с тим сваки дан, то више није само посао. Све лоше је почело од короне, па рата у Украјини, сад смо се надали да ће бити боље како би ријешили губитке, а ово је тачка коју нисмо очекивали јер смо имали високе нивое сигурности", прича овај фармер.


Двије куће и помоћни објекти за 32.000 КМ

Двије куће и помоћни објекти за 32.000 КМ

Каже да им на фарму нико није долазио, али да упркос томе нису могли да је сачувају.

"Било каква помоћ државе би била одлична, али тренутно је нема. Слали смо неколико мејлова министарки Марији Вучковић, али нам није ни одговорила. Можда немају слуха, али нека схвате да ми живимо од тога, немамо додатних примања. Данас нам је све упитно. Волим тај посао колико год он био тежак и неизвјестан, волио бих наставити радити у нормалним околностима", прича Барић.

"Тренутно нам је то тешко и психички јер цијели живот смо то радили и јако је тешко отићи у фарму и видјети да нема ништа те знати да неће бити ни за десет дана. Надам се да ћемо успјети психички преживјети и остати нормални у свему томе јер не желим никоме да прође ово што ми пролазимо", закључује он.

Пратите нас и путем Вибера